Home / AKTUELNO / EU PARLAMENT USVOJIO AMANDMAN: Traže od Srbije da prizna genocid u Srebrenici

EU PARLAMENT USVOJIO AMANDMAN: Traže od Srbije da prizna genocid u Srebrenici

Predsednik Delegacije Evropskog pralamenta za saradnju sa Srbijom Eduar Kukan kažže za Tanjug da je Parlament usvojio pozitivnu i ohrabrujuću Rezoluciju o Srbiji, čiji generalno pozitivan ton nije promenjen usvojenim amandmanom o Srebrenici.

Član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlementa i predsedavajući parlamentarne Delegacije za saradnju sa Srbijom Eduar Kukan ocenjuje da je juče usvojena Rezolucija o Srbiji dobar i izbalansiran izvešataj o napretku koji je Srbija ostvarila u poslednjih godinu dana i o oblastima gde višše posla treba da bude urađeno.

Na pitanje Tanjuga kako vidi uticaj usvojenog amandmana kojim se od Srbije tražži da prizna genocid u Srebrenici, Kukan ocenjuje da pominjanje Srebrenice nije novina i da je EU oduvek imala jasne pozicije o genocidu u Srebrenici.

– Evropski parlament svojio je pozitivnu i ohrabrujuću Rezoluciju o Srbiji. Ne mislim da da je generano pozitivan ton Rezolucije izmenjen amandamnom koji se odnosi na Srebrenicu” – kažže Kukan za Tanjug.

Kukan je u svojoj oceni stanja u Srbiji naveo da se vidi dobar napredak u nekim reformama, ali da se poseban pažžnja mora obratiti na ključne oblasti vladavinu prava i nezavisno pravosuđe kao i na stanje slobode medija u zemlji.

EU je 11. jula povodom komemoracije u Srebrenici podsetila da je u pitanju jedan ”od najmračnijih momenata čovečanstva i moderne evropske istorije”.

”- Dok se prisećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbegavajući dela i retoriku koja vode ka podelama. Našši partneri u regionu nedavno su pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumevanje i dobre susedske odnose. Kolektivno pošštovanje, priznavanje i sećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve“ – poručili su tada Mogerini i Han.

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …