Home / AKTUELNO / Evo kako se Rusija podigla sa kolena, na kojima je bila 90-tih, do velesile danas..

Evo kako se Rusija podigla sa kolena, na kojima je bila 90-tih, do velesile danas..

putin-rusia-vojska

 

Između Rusije 1990. i ove današnje razlika je kao između neba i zemlje, tako da ta država ima šta da slavi ovog 12. juna, kaže politički analitičar Aleksandar Pavić povodom Dana Rusije.

Rusija je bila na kolenima 1990. godine i smatrano je da će u novom dobu koje dolazi Rusija da bude integrisana u taj novi liberalni svetski poredak kao neka drugorazredna država koja će se prilagođavati zapadnim standardima.

– Očekivalo se da će Rusija jednostavno prepisivati sve ono što je dokazano i što je odnelo pobedu u Hladnom ratu. Jedna država drugog reda koja jednostavno treba da postane nalik na sve druge države koji su opet vazalne države u odnosu na centar imperije – kaže Pavić.

On ukazuje da je današnja Rusija faktor koji je nezaobilazan u svetskim razmerama. Dovoljno je jaka da se pravi ne antisovjetska nego antiruska histerija na Zapadu, što dovoljno govori o njenoj jačini.

– Bez nje ne može da se ostvari ni mir niti bilo kakav pravi dogovor ni u Evropi ni na Bliskom istoku ni u Africi, niti bilo gde – kaže Pavić i dodaje da je Rusija ozbiljno krenula evroazijskim vektorom, uspostavila je istorijski dobre odnose sa Kinom, što vrlo brine angloamerički i zapadni svet.

Na pitanje zbog čega i posle tri godina od prisajedinjenja Krima Rusiji Zapad odbija da prihvati tu činjenicu, Pavić kaže da je to za njih ogroman poraz.

– I kad bi to prihvatili javno, oni bi sami sebi naneli štetu i u sopstvenoj i u globalnoj percepciji.

Oni jednostavno moraju da istrajavaju prvo na tome da nisu izgubili Krim, i drugo — da je Rusija agresor – kaže Pavić.

On smatra da je jako važno da se i dalje drži veštačka tenzija na evropskom kontinentu i ukazuje da ta tenzija postaje jako opasna.

– Krim je za njih najveći dokaz da su Rusi agresori i da oni uporno samo jedva čekaju da anektiraju nečiju teritoriju. Tako drže baltičke zemlje u strahu, tako drže NATO na okupu, tako drže Amerikance — time što kažu, pa eto, Rusija je progutala Krim, ako nešto ne preduzmemo sutra će da proguta ostatak Ukrajine, preksutra baltičke države, pa Poljsku, na kraju će da proguta celu Evropu – kaže Pavić.

To deluje detinjasto, smatra Pavić, i dodaje da Zapad već neko vreme vodi detinjastu propagandu, ali da je to sve što ima, tako da su za njega Krim i ta fikcija oko toga da Krim nije deo Rusije vrlo bitna za opstanak u sadašnjem obliku.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …