Home / AKTUELNO / Evo koliko sada stranke imaju poslanika, posle Beogradskih izbora…

Evo koliko sada stranke imaju poslanika, posle Beogradskih izbora…

Lista Srpske napredne stranke (SNS) u budućem beogradskom parlamentu imaće apsolutnu većinu sa 64 mandata, što je za jedan mandat više nego u prethodnom sazivu, dok je od tradicionalnih stranaka, uz Demokratsku stranku koja nije ni prešla cenzus, najslabije prošla lista Socijalističke partije Srbije koja je izgubila nešto više od 40 odsto mandata.

Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, lista „Aleksandar Vučić Zato što volimo Beograd“ osvojila je 45,6 odsto glasova na beogradskim izborima, odnosno 64 mandata u Skupštini Beograda, a u prethodnom sazivu imala je 63 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije ušla je u skupštinu sa 6,35 odsto osvojenih glasova ili devet mandata, što je sedam mandata manje nego što je imala u prethodnom sazivu, u kojem je bila zajedno sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije.

Od opozicionih lista u Skupštinu grada Beograda ušle su liste oko Dragana Đilasa (26 odbornika) i oko Aleksandra Šapića (11).

U dosadašnjoj skupštini Beograda, Demokratska stranka imala je 22 odbornika, dok u narednom parlamentu neće imati odbornike jer je ta lista, prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, na juče održanim izborima osvojila 2,4 odsto glasova.

Slična sudbina zadesila je i Demokratsku stranku Srbije koja je do sada u Skupštini grada Beograda imala devet odbornika dok je u narednom sazivu neće biti jer je na izborima dobila podršku oko jedan odsto birača.

I ostale izborne liste su ispod cenzusa.

 

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …