Home / AKTUELNO / EVO ŠTA JE NAJSTRAŠNIJA MORA ZA ALBANCE: Zajednica srpskih opština (ZSO) će se direktno povezati sa Rusijom i Putinom!

EVO ŠTA JE NAJSTRAŠNIJA MORA ZA ALBANCE: Zajednica srpskih opština (ZSO) će se direktno povezati sa Rusijom i Putinom!

500
Osnivač albanskog radikalnog pokreta Samoopredeljenje i poslanik u kosovskom parlamentu Aljbin Kurti strahuje da bi, ako bude formirana, Zajednica srpskih opština (ZSO) bila “mini-vlada” na Kosovu, koja bi mogla da uspostavi direktne veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je najavio da će se zato ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da ZSO ne bude formirana.

Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju RTK rekao da će ZSO imati svog predsednika, zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

Naveo je i da će ZSO imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti “mini-vlada” od sedam osoba.

Prema njegovim rečima, ZSO će imati pravo da uspostavlja diplomatske odnose sa drugim sestrinskim zajednicama, na primer, kako je rekao, sa onima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji…

– Znamo da Milorad Dodik danas ima mnogo bolje odnose sa Putinom nego sa Vučićem. Ako se osnuje Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ona će se odmah povezati sa Putinom. Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo da preduzmemo sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to sprečili – kazao je Kurti.

Objasnio je i da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahteva za kosovsku vladu. Prvi je da traži da se sporazum iz avgusta 2015. o ZSO poništi, kao i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

– Sporazumom sa Crnom Gorom mi gubimo oko 9.000 hektara zemlje na Prokletijama, ili “albanskim Alpima”, kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova – rekao je Kurti.

Inače, opozicija na Kosovu je najavila proteste za obeležavanje osam godina od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara, a Kurti ne isključuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

Kurti je dodao da opozicija nastavlja i sa blokadom kosovskog parlamenta.

– U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sednice skupštine Kosova. Mi i dalje imamo dovoljno suzavca, dobijamo ga od policije koja ga baca tokom protesta. Mi te čaure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u skupštinu – objasnio je Kurti.

(Vestionline)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …