Home / AKTUELNO / EVO ŠTA JE REKAO VUČIĆ NA ZASEDANJU TRILATERALNE KOMISIJE I „VLADARA IZ SENKE“…

EVO ŠTA JE REKAO VUČIĆ NA ZASEDANJU TRILATERALNE KOMISIJE I „VLADARA IZ SENKE“…

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je glavni spoljopolitički cilj Srbije članstvo u EU, ali i istakao da Srbija neće ući u Uniju kao „siromašni rođak kojeg se svi stide“. Srbija će nastaviti s reformama i, kako je naglasio premijer, biti faktor mira i promoter stabilnosti na Balkanu.

500

– Stvorićemo politički sistem i ekonomsko okruženje koje podstiče napredak svakog čoveka i zemlje u celini – rekao je Vučić na otvaranju 38. zasedanja Trilateralne komisije, koja već četiri decenije važi za „svetsku vladu u senci“.

Vidljiv napredak

On nije krio zadovoljstvo zbog „izuzetno povoljnog“ izveštaja EU i najavio je da će 2015. „naš napredak biti vidljiviji“.

Premijer je kazao da Srbija ima prijateljske odnose sa svim zemljama, kao i s Rusijom, s kojom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

– Nadam se da će naši gosti videti prednosti ako rade u Srbiji, kao što su to videli naši prijatelji iz UAE. Ocenjujte nas kao i druge, po istim kriterijumima, bez predrasuda – apelovao je Vučić.

Iza zatvorenih vrata

Sastanku, koji se održavaju iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, ali i lideri regiona – predsednik RS Milorad Dodik i premijer Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsednik banke Goldman Saks Piter Saderland, član Senata parlamenta Italije Mario Monti, bivši češki ministar Vladimir Dluh, poslanik Bundestaga Mihael Fuks, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

SKUP NIJE ODGOVOR PUTINU

Tokom trodnevnog skupa u Beogradu razmatraće se perspektiva evropskih integracija, situacija u Ukrajini i Rusiji, bezbednosni izazovi u Evropi i svetu, ali i tehnološke inovacije i istraživanja. Predsednik organizacionog odbora evropske Trilaterale Tahir Hasanović izjavio je da sastanak preko 160 uticajnih ljudi ne bi trebalo posmatrati kao protivtežu nedavnoj poseti Vladimira Putina Srbiji.

Skup je otvorio predsednik Trilaterale za Evropu i bivši predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše.

Šta je trilaterala

– Trilaterala, što znači SAD i Kanada – zapadna Evropa – Japan okuplja ljude od uticaja iz sveta politike i biznisa
– Evropska grupa ima oko 180 članova. Srbija u toj grupi ima predstavnika od 2013.
– Trilateralnu komisiju je 1973. osnovao Dejvid Rokfeler, a navodni idejni tvorac grupacije bio je Zbignjev Bžežinski
– Ima oko 400 članova, čelnika vodećih finansijskih institucija, bivših predsednika, premijera…

(Biljana Bojić, Kurir)

Check Also

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave …