Home / AKTUELNO / Evo šta se sada dešava u Venecueli, posle 100 dana protesta, 92 osobe ubijene i 1500 povređenih…

Evo šta se sada dešava u Venecueli, posle 100 dana protesta, 92 osobe ubijene i 1500 povređenih…

Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je a podržava prebacivanje opozicionog lidera Leopolda Lopesa iz vojnog zatvora gde je proveo tri godine u kućni pritvor i pozvao ga da grade mir.

On je u obraćanju na državnoj televiziji rekao da se nada da će ta mera pružiti osnovu za pomirenje jer zemlji treba mir. Vrhovni sud Venecuele potvrdio je na Tviteru da je naređeno da se Lopez iz zatvora prebaci u kućni pritvor, nazvavši taj potez “humanitarnim”, prenosi AFP.

– Lepopold Lopez je svojoj kući u Karakasu sa ženom Lilijan i decom – rekao je Lopesov advokat u Madridu, dodavši da još uvek nije slobodan, već da se nalazi u kućnom pritvoru.

Lopes proslavio je iznanadni povratak svojoj porodici nakon što mu je posle tri godine provedene u vojnom zatvoru odobren kućni pritvor, javlja Rojters.

Nekoliko sati nakon što je prebačen iz zatvora, Lopes se pojavio iznad zida svoje kuće u Karakasu, mašući zastavom Venecuele, gde se okupila grupa njegovih pristalica, koja ga je pozdravila.

U poruci koju je izdala njegova stranka, 46-godišnji opozicionar pozvao je pristalice opozicije da nastave ulične proteste protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Ukoliko nastavak moje borbe za slobodu znači da rizikujem povratak u ćeliju u Ramu Verde, više sam nego srećan da ga preuzmem – poručio je Lopes u saopštenju stranke i dodao da je danas zatvorenik u svojoj kući, kao i ljudi Veneceule:

– Ono što me je držalo da idem dalje tokom najtežih dana jeste saznanje da patnja koju sam prolazio nije ništa u poređenju sa onim što prolazi naš narod.

Antivladini protesti u Venecueli dostigli su simboličnih 100 dana, a tokom njih poginule su 92 osobe, a povređeno je više od 1.500 ljudi.

(Tanjug)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …