Home / AKTUELNO / Evropa i Amerika okovane ledom, sneg paralisao kontinente: Evakuacija u Rumuniji zbog ledenog talasa, u Poljskoj umiru od smrzavanja, u Nemačkoj potop! (FOTO)

Evropa i Amerika okovane ledom, sneg paralisao kontinente: Evakuacija u Rumuniji zbog ledenog talasa, u Poljskoj umiru od smrzavanja, u Nemačkoj potop! (FOTO)

Niske temperature i snežne mećave paralisale su danas delove istočne Evrope i SAD, što je dovelo do saobraćajnih nesreća, zatvaranja puteva, kašnjenja u putovanjima i hitnih evakuacija stanovništva.
sneg 1

Severoistočnu obalu Nemačke pogodio je olujni talas koji je izazvao najgore poplave na tom području od 2006. godine, dok se severna Poljska našla na udaru snažne mećave koja je blokirala aerodrom u Gdanjsku i mnoga domaćinstva ostavila bez struje.

Gradovi duž baltičke obale Nemačke su poplavljeni, od Kila na krajnjem severu do ostrva Uzedom u blizini granice sa Poljskom, gde je prijavljena velika pričinjena šteta, prenosi Bi-Bi-Si.

Istovremeno, snažni vetrovi i sneg u Poljskoj doveli su do odlaganja letova, ugrozili snabdevanje električnom energijom i izazvali saobraćajne nezgode u središnjim i južnim oblastima, a takođe su poplavljene neke popljoprivredne oblasti na severu zemlje, navodi AP.

Severnu Poljsku pogodili su u sredu kasno uveče vetrovi jačine 70 kilometra na sat, koji su nastavili i danas da duvaju.

Neki letovi ka aerodromu u Gdanjsku i sa njega su preusmereni ili odloženi zbog snega i leda koji su prekrili pistu, a oko 6.000 domaćinstava na severu Poljske ostalo je rano jutros bez struje.

U Rumuniji, koja je najviše pogođena nevremenom, glavni auto-putevi na jugu i istoku zemlje su zatvoreni zbog snega. Otkazani su polasci 40 vozova zbog snega na šinama.

Kako je naveo visoki i zvaničnik za vanredne situacije Raid Arafat, iz ugroženih područja je evakuisano 622 ljudi kojima je potrebna dijaliza i 126 trudnica.

sneg- mecava- nevreme

Lančani sudar dogodio se na izlazu iz grada, a u njemu je učestvovalo tridesetak vozila. Saobraćaj na autoputu je obustavljen, a na pojedinim lokalnim putevima stvaraju se smetovi visine i do dva metra. Lokalni zvaničnici navode da su bespomoćni pred naletima vetra.

Oko 650 sela u Bugarskoj ostala su bez struje zbog jakih vetrova i obilnih snažnih padavina. Meteorolozi upozoravaju da će se temperature za vikend spustiti na -20 stepeni, zbog čega je izdato više upozorenja, a na gradjane se apeluje da ostanu u kućama.

Sela na severu Crne Gore bukvalno su odsečena, loši vremenski uslovi dovode do kašnjenja u saobraćaju, a vlasti apeluju na građane da ostanu u kućama i da bez preke potrebe ne kreću na put.

Od primorskih gradova jedino je u Herceg Novom izmereno svega plus dva stepena, dok je u ostalim mestima temperatura u minusu.

Najniže temperature izmerene su na Žabljaku, u Kolašinu i Pljevljima, od minus 12 do minus deset stepeni. Veoma hladno je i u drugim mestima, a u Podgorici, takodje, temperatura je pala ispod nule.

500

Najviše snega, do pola metra, palo je na Cetinju i u Plavu, a nešto manje na Žabljaku, Kolašinu i Šavniku. U Rožajama i Andrijevici visina snežnog pokrivača je oko 40 centimetara, u Beranama 38, Pljevljima 30, Bijelom Polju 26 i u Nikšiću 20-tak centimetara.

U poslednjih 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da pozovu policiju čim primete nekoga čijem životu preti mraz.

Oluja Aksel spustila je sinoć temperaturu u Nemačkoj na -25 stepeni.

Veoma je hladno i na severu Evrope. U Finskoj je izmereno -23 stepena, a slična temperatura zabeležena je i u Litvaniji. Zbog olujnih vetrova u Norveškoj otkazani su polasci trajekata na ruti zapadno od Kopenhagena.

Ledene temperature i loši vremenski uslovi blokirali su i delove SAD. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju u istočnoj Alabami, Džordžiji, uključujući Atlantu, kao i delove Karoline i Virdžinije.

Otkazani su časovi u nekoliko američkih saveznih država, a u Alabami i Džodžiji je proglašeno vanredno stanje zbog dolazeće snežne oluje, koja je odnela prvu žrtvu na putu u Kentakiju.

Većina škola u Kentakiju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji je zatvorena zbog obilnog snega. Zimski vremenski uslovi izazivaju neprilike i u Severnoj Karolini.

(Tanjug, Beta)

 

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …