Home / AKTUELNO / FIFA DRASTIČNO MENjA FUDBAL! UVODE SE PRAVILA IZ KOŠARKE I RUKOMETA, A POLUVREME SKARĆUJE..

FIFA DRASTIČNO MENjA FUDBAL! UVODE SE PRAVILA IZ KOŠARKE I RUKOMETA, A POLUVREME SKARĆUJE..

Ugledni katalonski dnevnik „Mundo Deportivo“ objavio je šokantnu najavu promene fudbalskih pravila koju FIFA i razmatra i već uveliko testira.

Prema njihovim navodima, FIFA je u mlađim kategorijama već isprobala četiri važne promene, a primena svake od njih drastično bi promenila izgled najpopularnije igre na svetu.

Promene koje se razmatraju su:

– Meč je podeljen na dva dela od po 30 minuta, a vreme se zaustavlja pri svakom prekidu, kao u sportovima poput košarke i futsala. To će garantovati po pola sata efektivne igre u oba dela.

– Broj dozvoljenih izmena igrača tokom utakmice je neograničen. U ovom trenutku zbog pandemije dozvoljeno je napraviti po pet izmena, dok su u slučaju produžetaka dozvoljene i dodatne promene.

– Biće dozvoljeno izvesti aut nogom, a to će stvoriti opasnije situacije posle prekida, jer će lopta lakše doći do kaznenog prostora protivnika.

– Ko dobije žuti karton dobiće privremenu suspenziju od pet minuta. „Požuteli“ fudbaler provešće to vreme van terena.

Važno je naglasiti da su sve ove promene već isprobane na turniru „Budućnost fudbalskog kupa“, na kojem su učestvuju ekipe PSV Ajndhovena, AZ Alkmara, Lajpciga i Briža u uzrastu do 19 godina.

Kada turnir bude završen, FIFA će kao svetska „kuća fudbala“ proceniti uticaj ovih promena na turnir i razmotriće da li da ih predloži Međunarodnom bordu, koji postavlja pravila igre za ceo svet.

Već sada je jasno da se skraćenje utakmice na 30 minuta oslanja na nedavnu izjavu Florentina Pereza prilikom pokušaja pokretanja Superlige da „utakmice traju predugo i da mlađe generacije nemaju strpljenja da gledaju poluvreme od 45 minuta“.

Kako bilo, pred nama je prava fudbalska revolucija.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …