Home / AKTUELNO / „GAMA NOŽ“ STIŽE U SRBIJU: Ovaj uređaj leči tumor na mozgu bez reza!

„GAMA NOŽ“ STIŽE U SRBIJU: Ovaj uređaj leči tumor na mozgu bez reza!

500
Najsavremeniji aparat za lečenje tumora mozga – gama najf od sledeće godine biće dostupan i pacijentima u Srbiji.

Aparat koji se smatra zlatnim standardom u lečenju tumora mozga biće kupljen za Klinički centar Srbije (KCS). Ministarstvo zdravlja je u utorak zvanično pokrenulo javnu nabavku za njegovu kupovinu.

Kako „Blic“ saznaje, gama najf (nož) koštaće oko 4,5 miliona evra, a u tu cenu biće uključena montaža, sva prateća oprema, projektovanje i izvođenje radova na novom prostoru koji će biti izgrađen. Ministarstvo zdravlja finansijski je obezbedilo 80 odsto od iznosa, a 20 odsto Kontrola letenja kroz donaciju.

Od 2008. pa do sada RFZO je na lečenje u Tursku poslao 677 pacijenata i za to platio četiri miliona evra. Prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i koordinator u Ministarstvu zdravlja, objašnjava za „Blic“ da će novi objekat biti smešten pored Centra za magnetnu rezonancu u KCS.

– Već u avgustu bi u Srbiji mogle početi operacije gama nožem – kaže dr Grujičićeva.

To je metod lečenja gama zracima, koji se usmeravaju ka tumoru a da se ne oštećuje zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje i kosa ne opada, a sprovodi se samo jedan tretman. Prilikom zračenja nema bolova, a pacijent leži na krevetu dok se zracima deluje na oboleli deo mozga.

Pevaču Igoru Laziću Nigoru pre tri godine uspešno je odstranjen tumor hipofize gama nožem u Turskoj.

– Odlično je što sada i mi imamo taj aparat. Koliko se do sada Srba gama najfom lečilo po regionu, njihovim novcem su mogla da se kupe tri takva aparata. Iz svog iskustva znam da su odlasci na put sa zdravstvenim problemom te vrste ogroman stres – ispričao nam je Nigor.

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …