Home / AKTUELNO / GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG NE OČEKUJE DRUGI TALAS: OTKRIO ŠTA ČEKA ZEMLJU SA KONTROVERZNOM TAKTIKOM NA JESEN

GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG NE OČEKUJE DRUGI TALAS: OTKRIO ŠTA ČEKA ZEMLJU SA KONTROVERZNOM TAKTIKOM NA JESEN

Švedska će se najverovatnije suočiti sa pojavom lokalnih žarišta korona virusa na jesen, dok se pojava drugog talasa epidemije u ovom periodu ne očekuje, saopštio je juče vodeći epidemiolog u ovoj zemlji Anders Tegnel.

Švedska se protiv pandemije COVID-19, u odnosu na druge zemlje, borila na drugačiji način, tokom koje nije zatvarala ekonomiju, niti većinu škola, niti je nošenje maski u javnosti bila preporuka nadležnih institucija.

U ovoj zemlji je zabeležen znatno veći broj zaraženih korona virusom u odnosu na njene nordijske susede, iako ne toliko visok kao u nekim drugim zemljama Evrope, kao što su Belgija, Španija i Velika Britanija.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, u Švedskoj je znatno opao broj hospitalizovanih pacijenata i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19. Međutim, sada kada se većina stanovnika ove zemlje vratila sa odmora i kada su škole ponovo otvorene tokom prošle nedelje, javila se bojazan od pojave drugog talasa pandemije.

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel izjavio je u intervjuu za televiziju TV4 da ne veruje da će doći do pojave klasičnog drugog talasa epidemije u zemlji, kakav se može zapaziti kod virusa gripa i za koji je karakteristično ponovno rasprostranjeno širenje virusa, prenosi agencija Rojters.

Tegnel je rekao da korona virus izgleda da funkcioniše na drugi način i da je transmisija pre lokalizovana.

Zbog toga je verovatnije da će se umesto sa drugim talasom pandemije, Švedska na jesen suočiti sa pojavom lokalnih žarišta zaraze, kakvi se trenutno mogu videti širom Evrope, ističe Tegnel.

Mišljenja u pogledu švedskog pristupa u borbi protiv COVID-19 podeljena su, kako u zemlji, tako i van nje.

U Švedskoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 86.000 ljudi, od čijih je posledica preminulo skoro 6.000 pacijenata.

(Tanjug)

Check Also

I DALJE HAOS U BELORUSIJI: 40.000 „OBOJENIH“U SUKOBU SA POLICIJOM, TIHANOVSKA OBJAVILA GENERALNI ŠTRAJK

UČESNICI novog beloruskog `obojenog protesta`porazbijali su kamenicama i flašama prozore na zgradi glavne policijske uprave …