Home / AKTUELNO / GOTOVO JE SA DIZELAŠIMA: Auto-gigant potpuno obustavlja prodaju!

GOTOVO JE SA DIZELAŠIMA: Auto-gigant potpuno obustavlja prodaju!

Japanski auto-gigant Tojota najavio je potpunu obustavu prodaje dizel automobila u Evropi, već od ove godine.

„U našim putničkim automobilima će biti ukinut dizel u 2018. godini“, rekao je prvi Tojotin čovek u Evropi, Johan van Zyl.

On je objasnio da Tojota ne planira da razvija nove dizel tehnologije za putničke automobile, dodajući da će njihov fokus i dalje biti hibridna vozila.

Skandal u vezi sa varanjem štetnosti emisije izduvnih gasova, koji je prvo eksplodirao u Folksvagenu 2015. godine ubrzao je „okretanje leđa“ dizel tehnologiji, zbog štetnosti izduvnih čestica.

Ovaj skandal potresao je celu atomobilsku industriju i zadao veliki udarac proizvođačima automobila, jer su se godinama trudili da smanje emisiju ugljen-dioksida uz podršku vlasti.

Evropske prestonice, poput Pariza, najavili su zabranu dizel automobila, a vrhovni nemački sud je otvorio put svima koji žele da zabrane stare dizelaše na svojim ulicama.

I Rim, kao jedan od saobraćajno najzagušenijih evropskih gradova planira da zabrani vožnju dizel automobila u centru grada do 2024. godine.

Upravo ovi skandali i pad popularnosti dizelaša podstakao je velike auto-gigante da razmisle o „izbacivanju“ dizelaša i pomeranju fokusa na električna ili hibridna vozila.

Prošle godine skoro 15 odsto Tojotine prodaje u Evropi činila su dizel vozila, što je pad u odnosu na 30 odsto u 2012. godini.

U međuvremenu prodaja Tojotinih hibridnih modela naglo je porasla. Potpredsednik Tojote Didier Leroi rekao je da je 2011. godine, pre izbijanja „Dizelgejta“, ova kompanija „već počela da predviđa činjenicu da ne trebaju da novac i resurse usmeravaju na dizel automobile“.

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …