Home / AKTUELNO / HAOS U GRČKOJ ZBOG MERA ŠTEDNJE: Sukobi na ulicama (VIDEO)

HAOS U GRČKOJ ZBOG MERA ŠTEDNJE: Sukobi na ulicama (VIDEO)

policija- grcka- protesti- demonstracije

U Atini su izbili sukobi policije i demonstranata koji protestuju zbog novih mera štednje koje po zahtevu stranih poverilaca upravo razmatra Skupština Grčke.
Grupe demonstranata sukobile su se s policijom po završetku protesta na kojem je bilo oko 12.000 ljudi. Bacali su dimne bombe na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Na drugom, večernjem protestu ispred Skupštine Grlke, demonstriralo je više od 3.000 policijaca, vatrogasaca i obalskih stražara, gnevnih zbog najavljenog smanjenja plata. Neki od njih su pokušali da se probiju u zgradu Skupštine.

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada Aleksisa Ciprasa prihvatila da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu.

Danas je u centru Atine bilo više protestnih skupova sa hiljadama ljudi, koji ne žele da prihvate novo smanjenje plata i penzija, a jedna od sindikjalnih parola je bila „Ne novoj pljački plata i penzija“.

Policijski sindikalisti okačili su veliki crni transparent pod crkvicom na stenovitom vrhu brda Likavitos u centru Atine, vidljivom iz Skupštine, na kojem je na nemačkom i grčkom pisalo: „Koliko vredi život grčkog policajca?“

Zbog generalnog štrajka javne bolnice su danas pružale samo hitnu pomoć, vozovi i brodovi nisu saobraćali, kao ni autobusi, trolejbusi, metro i tramvaji u Atini.

Sudovi su takođe bili zatvoreni, a nisu radili ni advokati i javni beležnici.

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …