Home / AKTUELNO / HAOS U KIJEVU: Demonstrani se sukobili sa policijom, uhapšeno 100 osoba, najmanje 10 povređeno (FOTO)

HAOS U KIJEVU: Demonstrani se sukobili sa policijom, uhapšeno 100 osoba, najmanje 10 povređeno (FOTO)

Demonstranti u Kijevu sukobili su se danas sa policijom koja je počela da uklanja njihov protestni kamp, pri čemu je 100 ljudi uhapšeno, dok je 10 osoba povređeno, saopštila je policija.

Foto: Profimedia/AFP

Protestni kamp, ispred ukrajinskog parlamenta, formirale su u oktobru pristalice Mihaila Sakašvilija, bivšeg gruzijskog predsednika koji je postao istaknuti opozicionar u Ukrajini, odakle je deportovan 12. februara, a demonstranti traže uspostavljanje nacionalnog suda protiv korupcije.

Foto: Profimedia/Zuma Press – News

Načelnik policije Andrej Kriščenko rekao je da je šest demonstranata zatražilo medicinsku pomoć nakon jutrošnjeg sukoba i da su povređena četiri policajca, javlja agencija Interfaks.

Foto: Tanjug/AP

Kriščenko je precizirao da je to sukoba došlo kada je policija stigla u kamp radi istrage vezane za raniji sukob, koji je izbio u utorak, a u kojem je povređeno 15 policajaca, navodi AP.

Foto: Profimedia/AFP

– Moramo da izvršimo inspekciju po dvema sudskim odlukama i da pretražimo ovu oblast… Potom će komunali radnici očistiti ovo mesto . rekao je načelnik policije, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je tokom pretrage kampe pronašla ručne i dimne bombe i molotovljeve koktele.

Foto: Tanjug/AP

 Policija u opremi za suzbijanje nereda prišla je sa dve strane i privela skoro sve ljude iz kampa. Kamioni su počeli da rasturaju kamp i demoliraju barikade – rekao je poslanik i Sakašvilijev saveznik Jehor Sobolev.

Većina Sakašvilijevih pristalica napustila je kamp nakon njegovog odlaska iz zemlje, ali su neki aktivisti ostali, napominje britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Taj kamp je bio ogranak šireg opozicionog pokreta koji održava redovne mirne proteste u Kijevu tražeći ostavku predsednika Ukrajine Petra Porošenka zbog zastoja u reformskim naporima.

(Tanjug)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …