Home / AKTUELNO / HAVAJE SATI DELE OD EKSPLOZIVNE ERUPCIJE VULKANA: Vlasti upozoravaju- pripremite se za najgore! (VIDEO)

HAVAJE SATI DELE OD EKSPLOZIVNE ERUPCIJE VULKANA: Vlasti upozoravaju- pripremite se za najgore! (VIDEO)

Na istočnom krilu vulkana Kilauea na Havajima pojavile su se nove pukotine, prepune vulkanskih gasova, i očekuje se eksplozivna erupcija, javlja AP.

Geološko topografski institut SAD saopštio je da iz novih pukotina izbija lava, ali da još nije počela da teče. Geolozi upozoravaju da bi mogla da se dogodi eksplozivna erupcija koja bi kamenje i pepeo izbacivala nekoliko kilometara u vazduh.

Nove pukotine pojavile su se u subotu, što ukupan broj pukotina podiže na 17.

– Svi poručujemo ljudima da se pripreme za najgore. Trebalo bi da imaju plan A, plan B i plan C – rekao je jedan od državnih zvaničnika Roan Okomura, koji pomaže u jednom od skloništa za evakuisane, prenosi Rojters.

Zvaničnici civilne odbrane pozvali su stanovnike u blizini vulkana da budu na oprezu, spremni na evakuaciju u kratkom roku.

Evakuacije su počele prošle nedelje, nakon što je lava prodrla iz pukotina u zemlji, spalivši oko 20 kuća.

Guverner Havaja je upozorio da postoji mogućnost evakuacije većih razmera ako se otvori još pukotina, ali bi, istakao je, masovna evakuacija bila izvan lokalnih i državnih kapaciteta.

Pogledajte video vulkana Kilauea:

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …