Home / AKTUELNO / HAVARIJE I NA ELEKTRANAMA U BEOGRADU: PRETI KOLAPS SA GREJANjEM U PRESTONICI?

HAVARIJE I NA ELEKTRANAMA U BEOGRADU: PRETI KOLAPS SA GREJANjEM U PRESTONICI?

Beograd se nalazi u alarmantnoj situaciji sa snabdevanjem toplotnom energijom, koja bi uskoro mogla da bude slična krizi sa električnom energijom. Naime, samo u ovom mesecu, na toplovodu JKP „Beogradske elektrane“ desilo se osam kvarova zbog kojih su veliki delovi Novog Beograda ostali bez grejanja, a od početka grejne sezone čak 21 sličan kvar.

Prema poslednjem izveštaju “Beogradskih elektrana”, u prethodne četiri godine planski je zamenjeno samo 45,5 od 800 kilometara toplovodne trase, dakle tek nešto više od 10 kilometara godišnje. Tim tempom toplovodi bi se menjali na svakih 70 godina što je svakako neprihvatljivo.

Nedostatak ulaganja u održavanje, zbog koga se dešavaju kvarovi, samo je vrh ledenog brega malverzacija u JKP “Beogradske elektrane”. Naime, ovo preduzeće je jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća, ali gradska vlast čak 85% dobiti svake godine prebacuje u budžet grada. Radi se od oko 200 miliona evra od 2014. godine.

Sa druge strane, vlast toleriše malverzacije “Beogradskih elektrana” u smislu nezakonito visoke cene grejanja i odbijanje da se pređe na naplatu po utrošku energije, što omogućava praktično garantovani prihod i dobit preduzeću, bez obzira na obim proizvodnje i isporuke toplotne energije.

Tako su u prethodnih pet godina najmanje 94 miliona evra građani oštećeni pri naplati. Kako je Ne davimo Beograd već objavio, prosečno domaćinstvo u Srbiji koje se greje na daljinsko grejanje oštećeno je za oko 435 evra za pet godina.

U ovoj dobro smišljenoj malverzaciji na gubitku su građani i to mnogostruko. Prvo plaćaju veliku cenu grejanja, a zatim i kada je plate, zbog neulaganja u sistem, grejanje je nepouzdano i u prekidu.

Pokret Ne davimo Beograd će poslovanje “Beogradskih elektrana” vratiti u zakonske okvire, obezbediti ulaganje u održavanje i uraditi reviziju cena grejanja u periodu od 2016. godine do danas i napraviti program vraćanja nezakonito naplaćivanog dela potrošačima.

(srbin.info)

Check Also

UDARNO! „DOLAZE PANDEMIJE KOJE BI MOGLE BITI MNOGO GORE OD KORONA VIRUSA!“

MILIJARDER i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, upozorio je da dolaze pandemije koje bi mogle biti …