Home / AKTUELNO / HOĆETE DA POKRENETE BIZNIS? Evo šta dobijate od države, a da niste IMALI POJMA!

HOĆETE DA POKRENETE BIZNIS? Evo šta dobijate od države, a da niste IMALI POJMA!

Za prva tri meseca realizacije „Godine preduzetništva“, od 16 milijardi dinara, od kojih je 4,4 milijardi bespovratno, do sada je do privrednika došlo oko 4,7 milijardi dinara (oko 30 odsto)

posloviFoto: nsz.gov.rs

U Godini preduzetništva 2016. primetno je veće interesovanje građana za programe pokretanja biznisa i to najviše u oblasti proizvodnih delatnosti. Interesovanje je, kažu u Ministarstvu privrede RS, veliko – preko 10.000 preduzeća, početnika u poslovanju je apliciralo za neki od programa, a odobrena je oko polovina zahteva (5.124). U dva i po meseca, obuke i informativne radionice prošlo je oko 2.500 početnika u poslovanju i privrednika.

“Za prva tri meseca realizacije Godine preduzetništva, od 16 milijardi dinara, od kojih je 4,4 milijardi bespovratno, do sada je do privrednika došlo oko 4,7 milijardi dinara (oko 30 odsto). Ova cifra se svakodnevno menja, jer je veliki broj zahteva u fazi obrade, neki konkursi su otvoreni dok se sredstva ne utroše, a neki od programa još uvek nisu otpočeli“, pokazuju podaci Ministarstva privrede.

Od 33 programa za privrednike u ovom trenutku su otvorena 20 konkursa, dok ih je osam zatvoreno.

Najveće interesovanje je za program Ministarstva privrede za pomoć u nabavci opreme za koji je izdvojeno 542 miliona dinara i za program koji je kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava za početnike u poslovanju, koji zajedno realizuju Ministarstvo privrede i Fond za razvoj.

Ovaj drugi program predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 odsto povoljnih kredita Fonda. Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj za kreditiranje preduzeća i preduzetnika opredelio 350 miliona dinara.

Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koja su registrovani u APR-u, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

Ove godine je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavljivala javni poziv za dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposlenima u jednokratnom iznosu od 180.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Programom rada Nacionalne službe za 2016. godinu planirano je da se u obuku iz predzetništva uključi 10.300 konkurenata, a u program subvencije za samozapošljavanje 3.510 njih, od koji je 160 osoba sa invaliditetom. Za prvih šest meseci ove godine, u obuku iz predzetništva je uključena 10.181 osoba, a po objavljenom javnom pozivu u ovoj godini podneto je više od 6.500 zaheva za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

– Do sada je otpočelo sa radom 3.105 privrednih subjekata, od kojih su 80 osnovale osobe sa invaliditetom, a 56 osobe Romske nacionalnosti – kažu u NSZ.

Direktor NSZ Zoran Martinović kaže da je najveće interesovanje, ove godine, bilo za programe u oblasti proizvodnih delatnosti, odnosno u oblasti prerađivačke industrije, zanatskih programa, različite usluge…

– Uspećemo da uvažimo preko 3.600 programa, jer gledamo šta možemo prema raspoloživim sredstvima. Ideja je da razvijamo privatnu incijativu, da ljudi svojim idejama i svojim radom i angažovanjem obezbeđuju svoju egzistenciju, kao i da ti biznisi budu održivi – istakao je Martinović.

NSZ pruža i informativne, savetodavne, ali i edukativne usluge nezaposlenima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvene delatnosti. Obuka “Put do uspešnog preduzetništva” traje dva dana i omogućava polaznicima da: provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike preduzetništva, spoznaju svoje preduzetničke sklonosti, informišu se o postupku registracije i aktuelnim zakonskim propisima i dobiju pomoć pri izradi biznis plana.

U okviru svojih aktivnosti, razvoj kompanija, posebno malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kroz različite programe podržava i Razvojna agencija Srbije (RAS). Jedini program koji se odnosi na započinjanje biznisa je START UP projekat. Takođe, Program standardizovanog seta usluga za MSPP, koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, u jednom svom segmentu – obuke, koje se pružaju postojećim i potencijalnim MSPP, predviđa module obuka za početnike u poslovanju, i za pripremu poslovnog plana i za to je izdvojeno 41,25 miliona dinara.

Budžet za podršku početnicima za započinjanje posla je 100 miliona dinara, a javni poziv je trajao od 20. aprila do 20. juna 2016. godine. Dodeljuju sredstva u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara, bez PDV-a, što predstavlja do 50 odsto ukupne vrednosti projekta, uz obavezu korisnika da obezbedi sopstveno učešće od minimum 50 odsto od ukupne vrednosti projekta.

(Slađana Vasić)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …