Home / AKTUELNO / HRVATI OBJAŠNJAVAJU: Evo zašto Bosna mora da gori i zašto Bakir pali vatru, odgovor je zaledio Bošnjake..

HRVATI OBJAŠNJAVAJU: Evo zašto Bosna mora da gori i zašto Bakir pali vatru, odgovor je zaledio Bošnjake..

izetbegovic-dodik-rat

Izetbegović je čovek rata, i sve što radi, radi da prikrije istinu o onome što su Bošnjaci radili početkom devedesetih u BiH Srbima. Sam pokušaj da se obnovi tužba protiv Srbije za genocid je jasna poruka da Bošnjaci ne žele normalne odnosa sa Srbima. Tako će biti dokle god on vodi bošnjački narod u BiH.

Dok Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Bošnjaka iz Sarajeva, najavljuje reviziju bosanske tužbe protiv Srbije za genocid, dotle Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i Dragan Čović, lider HDZ, razgovaraju o saradnji, a prvi čovek RS sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem dogovara auto-put Beograd—Sarajevo. Dok Čović poručuje da je „krajnje vreme da se u BiH stvori ambijent u kom može normalno da se funkcioniše“, dotle Bakir neizazvan ponovo pokušava da upali vatru u BiH.

Zašto Bakiru Izetbegoviću ne odgovara mirna Bosna? Ili, šta Bakir ima od toga da diže tenzije i kada za to nema potrebe?

Igor Gajić, politički konsultant iz Bosne i Hercegovine, ima odgovor na ova pitanja. On kaže da Izetbegović jednostavno, mora da održava tenzije jer je to njegov jedini način opstanka na vlasti.

– On je čovek koji baštini tradiciju svog pokojnog oca o islamskoj republici, iako i on sam u to ne veruje. Izetbegović je uzeo mnogo para od raznih država koje podržavaju terorizam. Uzeo je direktno pare od nekih terorističkih organizacija, obećavajući im neku vrstu azila u BiH.

I on mora da prisvaja BiH kao svoju. On mora da se nametne kao neko ko je jedini za Bosnu, a jedini njegov cilj u Bosni je islamska Bosna, jer ima mnogo obećanja i mnogo repova iza sebe – decidan je Gajić.

Da Bakir nije Bosna, podsetio je i predsednik RS Milorad Dodik, uz konstataciju da je ideja o reviziji bosanske tužbe protiv Srbije za genocid – deplasirana priča Izetbegovića.

Ipak, i kao takva, koliko vađenje iz naftalina te priče o tužbi može dodatno da zaoštri unutrašnje bošnjačko-srpske odnose?

Politikolog Anđelko Kozomora siguran je da može i hoće, bez obzira na pomirljive tonove koji stižu iz srpskih krugova.

– Sam pokušaj da se obnovi tužba protiv Srbije za genocid je već jasna poruka da Bošnjaci ne žele normalizaciju odnosa sa Srbima.

To je bez sumnje Izetbegovićeva namera, da odnosi budu stalno zategnuti i da se stalno proizvode nove tenzije na toj liniji. Dokle god je on na čelu bošnjačkog naroda, ti odnosi neće biti normalizovani – uveren je Kozomora.

Kozomora, takođe, veruje da Bakir od održavanja tenzija ima „profit“, jer je svestan da može da postoji samo dok se poziva na rat, uzroke početka rata u BiH i sve što se tada događalo, jer on je bio desna ruka svome ocu Aliji, svedok i učesnik mnogih ratnih zločina napravljenih nad Srbima.

– Onog trenutka kada se ne bude pričalo o ratu, neko će iz “fioka istine” izvaditi ono što se događalo i pokazati svetu ko su, u stvari, i Alija i Bakir Izetbegović. On zato ne razmišlja o budućnosti, jer zna da za njega budućnosti nema.

Ne razmišlja o napretku BiH jer to njega ne zanima, on želi samo da iznova produkuje sukobe i nesporazume i zabada “prst u oko” svima, dok se pred međunarodnom zajednicom prikazuje kao čovek koji je spreman na dijalog.

Nije on ni za kakav dijalog, on je čovek rata, zla, i sve što radi, radi da prikrije istinu o onome što su Bošnjaci radili početkom devedesetih u BiH Srbima – kaže on, dodajući da je opšte poznato da je njegov otac prvi put u Bosnu doveo mudžahedine koji su na Ozrenu odsecali glave Srbima.

Inače, u Banjaluci je danas održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ, koje su predvodili lideri stranaka, Milorad Dodik i Dragan Čović. Dodik je naglasio da HDZ i SNSD žele da sva pitanja rešavaju kroz dijalog, te da današnji sastanak i dosadašnje delovanje nije usmereno protiv „nekog trećeg“ već da predstavlja kontinuitet uspešne saradnje dveju partija.

Predsednik Srpske je opredeljenost ka evropskim integracijama, iako će tu, kako je naveo, biti određenih problema, poput pitanja popisa i popunjavanja odgovora na upitnik Evropske komisije.

On je o potencijalnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije rekao da je na današnjem sastanku iznesen jasan stav da je ona neprihvatljiva i da treba odbaciti bilo kakve aktivnosti u tom smeru.

Upozorio je da će, ako bošnjački političari nešto takvo urade unilateralno, to predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija.

Nagoveštava li ovo da je hrvatskim zvaničnicima u BiH dosta Bakirove antisrpske politike, i vodi li sve ka otopljavanju srpsko-hrvatskih odnosa u okviru Bosne i Hercegovine?

(Sputnik)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …