Home / AKTUELNO / Hrvatski naučnik upozorava: Gori smo od SRBIJE, uskoro ćemo biti NAJGORI u EU, a možda nas čeka i BANKROT

Hrvatski naučnik upozorava: Gori smo od SRBIJE, uskoro ćemo biti NAJGORI u EU, a možda nas čeka i BANKROT

hrvatska- eu

Hrvatska je za 25 godina, od osamostaljenja, od druge najrazvijenije postkomunističke zemlje postala druga najneuspešnija, iza Bugarske, upozorava hrvatski naučnik Boris Podobnik.

Pošto taj trend traje, Hrvatsku bi uskoro mogao snaći takozvani grčki scenario, upozorava on.

Podobnik, po obrazovanju fizičar sa 3.000 citata u svetskim časopisima, ističe da je Hrvatska na početku devedesetih godina prošlog veka, prema bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika, bila druga najrazvijenija zemlja među bivšim socijalističkim zemljama.

Danas je hrvatski BDP po glavi stanovnika, gledano po kupovnoj moći, takođe, drugi, ali najneuspešniji u EU.

– Iza nas je još samo Bugarska, ali kako se ona menja brže od nas, nećemo još dugo biti drugi najgori. Bićemo najgori. Taj naš pad u terminima BDP-a definitivno je najbolji pokazatelj zaostajanja – predviđa Podobnik.

Hrvatska nije spremna za promene, smatra on.

– Ako se mi razvijamo dva odsto godišnje, a naša konkurencija, recimo Srbija, tri odsto, mi nazadujemo u odnosu na Srbiju – ocenjuje Podobnik.

On ukazuje da su potrebne promene, pre svega, u javnom i državnom sektoru – a ako za to nije spremna većina, onda će Hrvatima drugi vladati, kao i vekovima pre toga.

– Nećemo kontrolisati našu sudbinu, jer će gotovo sve u Hrvatskoj postati nemačko, italijansko, austrijsko ili mađarsko, kao što je uostalom i bilo do pre stotinak godina – upozorava Podobnik za portal „Indeks“.

On poručuje da se hrvatsko društvo mora menjati.

– Što se sporije mijenjamo, a više zadužujemo, pre ćemo bankrotirati, a tada će sve naše postati njihovo (strano) – kaže Podobnik.

Check Also

UDARNO! PRVI NAGOVEŠTAJI RAZDORA? POČEO SUKOB KRIVOKAPIĆA I SRBA IZ NOVE VLASTI!

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je danas da se nijedna stranka …