Home / AKTUELNO / „Imamo novca i za četvrti most u Novom Sadu“- Vučić najavio nove velike investicije…

„Imamo novca i za četvrti most u Novom Sadu“- Vučić najavio nove velike investicije…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor izuzetan rezultat, da je taj rezultat postignut u prvom pokušaju, dok su „neki četiri puta pokušavali da prodaju RTB Bor“ i u tome nisu uspeli, jer je sve loše funkcionisalo i u tom preduzeću i u državi kada su je oni vodili.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, a u vezi sa nekim kritikama na račun jučerašnje odluke o starteškom partneru za RTB Bor, kineskom gigantu „Zijinu“ rekao prvo da je veoma srećan zbog građana i tog grada i Majdanpeka, Zaječara, Kladova, Boljevca i čestitao građanima na veličanstvenoj investiciji.

Upitao je i kako neko može uopšte i šta može da kritikuje, uz podsećanje da su ti koji kritikuju četiri puta pokušavali da prodaju rudarski basen, a da se niko nije javljao, jer je stanje bilo loše i država loše funkcionisala.

– Mi jednom i napravili izuzetan rezultat – rekao je Vučić.

Ukazao je da velike probleme pravilo to preduzeće i da dugove koje je to preduzeće pravilo više nećemo imati.

Prema njegovim rečima, Kinezi su najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o stateškom partneru je velika stvar za čitav Istok Srbije.

Kaže i da se nada da će to zaustaviti odlazak ljudi iz tih krajeva pa čak i da očekuje povratak onih koji su ranije otišli.

Za četvrti most u Novom Sadu imamo para, ali najpre da procenimo

Posle najave gradonačelnika Miloša Vučevića, da postoji ideja da se u Novom Sadu radi još jedan most, predsednik Vučić je rekao da je važno što imamo ovakav rast privrede, jer to znači da imamo novca i možemo dalje da ulažemo, ali moramo da znamo i zašto to činimo i šta ćemo time dobiti.

– Moraju da kažu koliko će da košta i šta bi to značilo, ne samo Novosađanima, mora svoje da kaže i Pokrajina, i Ministarstvo, da vidimo šta se time dobija, a nije problem, gradićemo još mnogo mostova – poručio je.

Objasnio je da nam to omogućava rast od pet odsto, jer to znači da je na naš ukupni BDP od 40 milijardi dinara, pet odsto dve milijarde, a to dalje znači da te dve milijarde mogu da se troše a da to ne zaduži zemlju niti povećava javni dug.

– Zato je važno da takav rast podržavamo, a to ćemo činiti daljim ulaganjem u intrasfrukturu, to su i putevi i mostovi, bolnice, ali i stanovi za vojnike i policajce, kasnije će biti i za profesore, lekare, medicinske sestre – naveo je i dodao da se prvi put Srbija nalazi na trećem mestu po stopi rasta u prvih šest meseci.

– Verujem da ćemo zadržati svoju poziciju u prvih pet evropskih zemalja do kraja godine i ne samo u ovoj godini već želimo da budmeo u prvih tri, četiri zemlje najuspešnije po stopi rasta i u narednih deset godina – rekao je Vučić.

Kako je primetio, kada je o tome govorio pre izvesnog vremena mnogi su govorili kako su to njegove „lakrdijaške priče“ i kako u tome nema ni trunke istine, a sada se, dodao je, vidi da je govorio istinu.

– To se dogodilo zato što smo doneli fleksibilan i ozbiljan Zakon u radu koji je privukao mnoge strane investitore da dođu da ulažu u našu zemlju, sproveli tešku penzionu reformu, uradili mere fiskalne konsolidacije i bez obzira na činjenicu što su nam rashodi ogromni, prihodi su sve veći i imamo zdrav sistem i suficit u budžetu, sve nižu stopu nezaposlenosti – naveo je Vučić.

(Tanjug)

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …