Home / AKTUELNO / INTERNET „GORI“ – CEO SVET SE SMEJE AMERIKANCIMA: Ovako Tilersonov pomoćnik objašnjava „demokratiju“ u S. Arabiji (VIDEO)

INTERNET „GORI“ – CEO SVET SE SMEJE AMERIKANCIMA: Ovako Tilersonov pomoćnik objašnjava „demokratiju“ u S. Arabiji (VIDEO)

džons

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD – Stjuart Džons – bio je kao paralisan kada je bio zamoljen da nešto kaže o građanskim pravima i demokratiji u Saudijskoj Arabiji.

The Independent je ocenio da je on održao po američku diplomatiju najneugodniji brifing za domaće i strane novinare. A zapravo je i žalosno i farsično.

Džons je punih 20 sekundi – kao paralisan i ošamućen – razmišljao šta da kaže povodom pitanja Dejva Klarka, vašingtonskog dopisnika francuske novinske agencije France-Presse koje se ticalo onoga čega u Saudijskoj Arabiji – u zapadnom poimanju – naprosto nema.

Klark je ukazao Džonsu da je državni sekretar SAD, Reks Tilerson, pre nekoliko dana u Rijadu kritikovao predsedničke izbore u Iranu, a da ni reč nije rekao o tome što u S. Arabiji nikada nikakvog opštenacionalnog glasanja nije bilo. Pa postavio pitanje:

„Kako ocenjujete odnos Saudijaca prema demokratiji? Smatra li Vašington da je demokratija brana ekstremizmu?“

Džons se odmah „ukočio“. Dobio je izgled kakav imaju ljudi sa teškim oblicima autizma ili – kao da samo što nije dobio epileptični napad.

Kad mu se konačno vratila moć govora, pitanje o odnosu omiljenih američkih Arapa je potpuno zaobišao. Jedino je nekako smislio da kaže da su se SAD i Saudijska Arabija dogovorile da se zajedno bore protiv ekstremista.

The Independent procenjuje da je Džons bio paralisan zbog „izuzetne delikatnosti svih pitanja povezanih sa ljudskim pravima u saudijskoj kraljevini“.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …