Home / AKTUELNO / ISPOVEST PREŽIVELOG RADNIKA: Počeo sam da bežim od tog pakla, a onda sam se SLEDIO

ISPOVEST PREŽIVELOG RADNIKA: Počeo sam da bežim od tog pakla, a onda sam se SLEDIO

Strahovita detonacija, letenje gelera, komada betona i jauci ljudi ostaće mi zauvek u sećanju, kaže jedan od zaposlenih posle nesreće u kojoj je poginula jedna, a nestale su tri osobe
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
 Ovo se ne može uporediti ni sa čim što sam iskusio u životu. Ta strahovita detonacija, prizor letenja gelera i komada betona svuda oko nas, jauci ljudi. Taj trenutni strah koji mi je posle eksplozije paralisao telo. Jednostavno, sve je bilo užasavajuće.

Ovako za Kurir počinje priču radnik Tehničkog remontnog zavoda „Medna“ u Kragujevcu, koji je u utorak po podne, u vreme stravične eksplozije u vojnom objektu za reparaciju i uništavanje ubojite municije, bio na poslu.

U nesreći je poginuo potpukovnik Miroslav Perišić, dok je 25 osoba povređeno. Tri osobe – kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić – ostale su pod ruševinama i akcija spasavanja još traje.

Bežao sam što dalje

Sagovornik Kurira, koji je zbog istrage nesreće insistirao da ostane anoniman, svedoči da početak drame oko 14 časova nije nagoveštavao fatalan ishod.

– Izbio je požar u jednom pogonu. Niko tada nije bio povređen. Vatrogasci iz zavoda i njihove kolege iz Kragujevca odmah su počeli da gase vatru. Mislili smo da je sve pod kontrolom, pa sam se vratio redovnom poslu.

A onda, oko 15 sati, zatekao sam se na saobraćajnici koja vodi kroz zavod, stotinak metara od magacina tromblonskih mina – priča naš sagovornik i dodaje:

– Samo je grunulo! U sekundi sam pao i utrnuo. Kada sam ponovo došao k sebi, počeo sam besomučno da bežim što dalje od tog pakla, kroz ogradu zavoda. Legao sam na zemlju i pokrio glavu rukama. Ne znam koliko sam vremena tako proveo, meni je delovalo kao večnost.

U nekom trenutku, kada sam čuo sirene vozila Hitne pomoći, pribrao sam se i oprezno krenuo što dalje od objekta, korak po korak, da ne bih nagazio neku od neeksplodiranih mina koje su se razletele svuda okolo.

U zgradi u naselju Stanovo, gde je živeo stradali potpukovnik Miroslav Perišić, gužva i muk.

– Izvinite, ali pokušajte da razumete. Miroslavljeva supruga Violeta i sin Veljko su u šoku, ne mogu da pričaju. Sin ima samo 22 godine, izgubio je oca kad mu je najviše trebao – rekao je jedan rođak.

U selu Vinjišta kod Kragujevca Perišić je pre tri godine kupio kuću u kojoj živi njegova majka.
– Molim vas, idite, pustite me, dosta mi je moje muke, a i šta bih vam rekla?! Ne mogu, ne mogu, idite – poručila je očajna majka Zora.

U prvoj kući na ulazu u selo Donja Sabanta, na svega oko 300 metara od zavoda, živi Biljana Ilić, koja se u vreme eksplozije zadesila kod kuće.

– Suprug i sin su mi bili na poslu. Odjednom je puklo tako strahovito da sam ja, čini mi se, odskočila od poda.

Kuća se zatresla do temelja, a prozori i vrata su se otvorili. Bila sam ovde i 1999. godine, kad su avioni NATO bombardovali „Mednu“.

Raketa mi je tada preletela kuću. Ali, verujte mi, to je bio mačji kašalj, jer je ova eksplozija bila deset puta gora. Prošle noći nisam mogla oka da sklopim – kaže Biljana.

NATO žali zbog nesreće

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće porodici stradalog potpukovnika Perišića. Predsednik Tomislav Nikolić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić obišli su juče povređene pripadnike MUP i Vojske Srbije.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izrazio je žaljenje zbog nesreće, kao i šef delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport.

(Kurir.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …