Home / AKTUELNO / Italijani započinju izgradnju 5 malih hidroelektrana na Ibru..

Italijani započinju izgradnju 5 malih hidroelektrana na Ibru..

Predstavnici kompanije Sistema Rinova Uno i opštine Tutin potpisali su Sporazum o saradnji za izgradnju 5 malih hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage od 7,5MW.

Kompanija Sistema Rinova Uno doniraće opštini Tutin sredstva za završetak izgradnje sportskog centra prema projektu Opštine. Sporazumom je dogovoreno i da će Opština dobijati 4 odsto od proizvedene električne energije (kWh) u toku eksploatacijehidroelektrana.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević, čestitao je građanima Tutina na potpisivanju Sporazuma i izjavio da je ovo jedan od većih projetaka koji su pokrenuli u Opštini. On je naveo da je potpisivanje Sporazuma od obostranog interesa i dodao da će ovaj projekat u naredne tri godine obezbediti posao za lokalne građevinske firme i pokrenuti razvoj drugih investicija i privrednih grana u opštini Tutin.

Direktor Sistema Rinova Uno, Umberto Feraro, izjavio je da je veoma zadovoljan potpisivanjem Sporazuma i saradnjom saopštinom Tutin.

On je naveo da Sistema Rinova Uno predstavlja konzorcijum uglednih italijanskih kompanija, koji već tri godine posluje u Srbiji i da se svim projektima koje razvijaju, zalažu zaočuvanje životne sredine.

On je dodao da je u početku bila predviđena izgradnja jednevelike hidroelektrane na reci Ibar, ali da su se upravo zbogočuvanja životne sredine, opredelili za izgradnju 5 malih hidroelektrana.

Feraro je rekao da opština Tutin ima veliki energetsklipotencijal i da se njihova grupacija zalaže se za razvoj održivih investicija u lokalne zajednice i da će videti u kojim još oblastimamogu ostvarti saradnju.

Sistema Rinova Uno u Srbiji planira da izgradi 18 malih hidroelektrana, kako na reci Ibar, tako i na Južnoj i Zapadnoj Moravi. Ukupna vrednost investicije Sistema Rinova Uno u razvojobnovljivih izvora energije u Srbiji procenjuje se na preko 300 miliona evra.

(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …