Home / AKTUELNO / ITALIJANSKI PROFESOR: SVET JE PONOVO KOLONIJALIZOVAN, SFRJ JE RASPARČANA JER JE BILA PRETNJA..

ITALIJANSKI PROFESOR: SVET JE PONOVO KOLONIJALIZOVAN, SFRJ JE RASPARČANA JER JE BILA PRETNJA..

Profesor međunarodnog prava iz Rima Aldo Bernardini ocenio je da je nekadašnja SFRJ svetskim silama bila pretnja, s obzirom na to da je bila velika zemlja, i da je bilo važno „rasparčati“ na male zemlje.

U intervjuu „Večernje novosti“, on je rekao da takozvani vladari sveta, gde god je moguće, „rasturaju zemlje“, jer je, kako kaže, „nad rasparčanima lakše vladati“.

– Cilj je bio rasparčati je (SFRJ) na male zemlje. Tako je i danas, velikim zemljama se uzima snaga, kako ne bi mogle da urade ništa što nije u interesu velikih sila, onih koje su to učinile – rekao je Bernardini.

Prema njegovim rečima, ovo je „era restaurisanja čitavog sveta, tako da liči na period kolonijalizma“.

Bernardini, koji je i autor knjige „Ubijena Jugosalavija“ i jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o licemerju svetskih sila, kaže da je Miloševiću bilo jasno šta je to globalizacija.

– Pitao me je “globalizacija je imperijalizam?“ Imao je jasan pogled i tačnu viziju šta to donosi. To je video ne samo na primeru Jugoslavije već i na svetskom nivou, imao je svest o tome šta se događa posle pada Berlinskog zida –  rekao je Bernardini.

Kako je objasnio, Milošević je bio uveren da je sud u Hagu „lažni i ilegalni sud pod vladavinom NATO-a, sud protiv srpskog naroda“, i da je „to samo početak“.

– Bio je izuzetno lucidan i inteligentan čovek, svestan potpuno da se nalazi pod vladavinom imperijalizma – rekao je Bernardini.

On je ponovio da je ubeđen da je Milošević „dokrajčen“ u Hagu, jer mu nije dozvoljeno da se leči, iako su se Rusi ponudili da ga prebace u jednu moskovsku kliniku.

– Nekoliko dana pred njegovu smrt telefonirao mi je Vladimir Kršaljanin koji je bio član našeg komiteta, da pokušam nešto i obratim se pismom predsedniku Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Hagu, italijanskom sudiji Faustu Pokaru, s molbom da se Miloševiću omogući lečenje. Napisao sam odmah pismo, ali bilo je kasno. Milošević je preminuo u zatvoru koji dan kasnije –  rekao je Bernardini.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …