Home / AKTUELNO / IZ SIRIJE STIGLA SMRTONOSNA KOŽNA BOLEST– Došla do Makedonije i Crne Gore IDE KA SRBIJI a prenosi se sa životinja na čoveka! (VIDEO)

IZ SIRIJE STIGLA SMRTONOSNA KOŽNA BOLEST– Došla do Makedonije i Crne Gore IDE KA SRBIJI a prenosi se sa životinja na čoveka! (VIDEO)

Kožna zarazna bolest “Cutaneous leishmaniasis”, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, približava se i Balkanu.

Ova bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muve i krpelji, i koja na obolelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema rečima epidemiologa diagnostifikovana u Makedoniji i Crnoj Gori.

JEZIVU SLIKU OVE BOLESTI MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1578219015000554-gr2.jpg

Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, pre svega, preko pasa. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboleli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna”, kaže prof. dr Tiodorović.

Mogu je preneti i krpelji, ali glavni put prenošenja je s pasa na ljude. Ne prenosi se s čoveka na čoveka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije.

JEZIV VIDEO OVE BOLESTI MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU: https://www.youtube.com/watch?time_continue=75&v=bdEQk-lWbv4

(Dnevno.hr)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …