Home / AKTUELNO / IZA KULISA SASTANKA U PEKINGU: ŠTA JE PUTIN REKAO VUČIĆU O KOSOVU

IZA KULISA SASTANKA U PEKINGU: ŠTA JE PUTIN REKAO VUČIĆU O KOSOVU

Predsednik Rusije Vladimir Putin preneo je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ta zemlja pažljivo prati situaciju na Kosovu i Metohiji i da će pružiti Srbiji podršku, saznaje „Blic“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora je Kosovo i Metohija, kako su obe strane najavile pre susreta.

Vučić je Putinu, prema našim saznanjima, rekao da Srbija ne razume neverovatne poteze koje Priština uporno povlači, a razgovarali su i o predstojecem susretu u Berlinu. Vučić je zahvalio ruskom predsedniku na podršci, posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.

On se Putinu još jednom zahvalio za ogromnu podršku razvoju najboljih političkih odnosa izmedju dve zemlje.

– „Moram da izrazim zahvalnost za podršku koju pružate teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, i za to što podržavate našu zemlju u svim medjunarodnim organizacijama. To je za nas veoma važno pitanje“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da po pitanju Kosova ima puno pritisaka na Srbiju.

– „Još jednom vam hvala za nedvosmislenu podršku“, rekao je Vučić.

Dva predsednika su razgovarala i o o enegretskoj saradnji i gasovodu, a kako saznajemo, predsednik Srbije je ruskom kolegi pokazao prve fotografije o početku gradnje gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju.

– Razgovarali su i o vojno-tehničkoj saradnji, kao i radovima koje ruske železnice izvode na deonici Stara Pazova – Novi Sad. Putin rekao da je zadovoljan rastom ekonomske sasradnje i zahvalio na gostoprimstvu kad je poslednji put boravio u Beogradu, a Vučić mu je čestitao Vaskrs i naglasio da je u saradnji dve zemlje postignuto mnogo konkretnih rezultata – rekao je naš izvor.

Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, i da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu „Pojas i put“ u Pekingu.

Sastankom sa putinom Vučić će zaokružiti konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedeljka posle kojeg će, kako je rekao, doneti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i merama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

Vučić je juče u Pekingu razgovarao i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije u ponedeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista ali i da će, posle više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Nemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

Čepurin: Rusija će energično podržavati pravdeni posao Beograda

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je današnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina potvrdio da će Rusija i dalje energično podržavati, kako je rekao, „pravedni posao Beograda“.

„Problem ne može da bude rešen bez Srbije i, utoliko pre, protiv Srbije“, napisao je na Tviteru ambasador.

On je naveo da je dijalog Beograda i Prištine već pola godine „u komi“, zbog provokativnih poteza kosovskih Albanaca – uvodjenja taksi od 100 odsto, odluke o formiranju vojske što je u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 12 44, pokušaja da se uzurpira srpska imovina.

„Svuda se vidi trag kosovskih sponzora“, napisao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, kod posrednika u dijalogu Beograda i Prištine – EU- nervozu izaziva drska linija dalekog Vašingtona, koji je Kosovo pretvorio u još jedan „Ambasadorstan“ i „kopneni nosač aviona“ Bondstil i iz sve snage pokazuje da bez Amerikanaca nikakve nagodbe ne može biti, piše ruski ambasador.

Vučić i Putin sastali su se danas pre podne u Pekngu, gde obojica učestvuju na forumu „Jedan pojas, jedan put“ a glavna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija.

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …