Home / AKTUELNO / IZRAEL PRETI RUSIJI I SIRIJI: Uništićemo sve…

IZRAEL PRETI RUSIJI I SIRIJI: Uništićemo sve…

Rusija, zabrinuta nakon prošlonedeljnog napada SAD na Siriju, upozorila je da to neće ostati bez posledica. Između ostalog, Kremlj je saopštio da može isporučiti sirijskom savezniku savremene sisteme PVO, piše „Blumberg“.

Ako ova perspektiva izaziva zabrinutost među neprijateljima predsednika Bašara Asada, verovatno je među njima najglasniji Izrael. On izvodi udare po sirijskoj teritorijom mnogo češće, nego SAD, jer on želi da spreči povećanje vojne sile u blizini izraelskih granica ključnog saveznika Asada — Irana.

Izraelski analitičari i bivši vojni zvaničnici smatraju da postoji samo jedna opcija odgovora Izraela na isporuke protivvaztdušnih raketnih sistema S-300 Siriji: odmah ga uništiti.

Ovakve akcije, navodi list, ruše krhke odnose između Izraela i Rusije koji drže otvorene kanale komunikacije, bez obzira na podršku suprotnih strana u Siriji. To može stvoriti još jedan opasan moment koji može pretvoriti sedmogodišnji građanski rat u širi konflikt.

Bivši šef Obaveštajne službe izraelske vojske Amos Jadlin je siguran kako će Izrael reagovati na takve pretnje i ne sumnja da će taj problem biti rešen.

„Ako dobro znam Ratno vazduhoplovstvo, mi već imamo odgovorajuće planove za eliminisanje ove pretnje. Nakon što ta pretnja bude eliminisana, sve će se vratiti na svoje“, izjavio je on.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio u intervjuu Sputnjiku da nakon prošlonedeljog napada na Siriju, Rusija više nema moralnih obaveza da ne isporuči S-300 Damasku.

„Imali smo moralne obaveze, obećali smo još pre 10 godina da to ne radimo na molbu poznatih naših partnera. Uzeli smo u obzir njihov argument da to može dovesti do destabilizacije situacije, iako su ta sredstva čisto odbrambena, ipak smo usvojili molbu — sada nemamo takve moralne obaveze“, objasnio je Lavrov.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …