Home / AKTUELNO / JAGODINCI U STRAHU ZBOG LEGENDE O SMRTI: Pao hrast star 300 godina, niko ne sme da mu priđe! Evo šta se desilo radnicima koji su ga sekli!

JAGODINCI U STRAHU ZBOG LEGENDE O SMRTI: Pao hrast star 300 godina, niko ne sme da mu priđe! Evo šta se desilo radnicima koji su ga sekli!

500

Već nedelju dana meštani Kolara kod Jagodine u strahu su zbog jednog hrasta starog oko 300 godina! Hrast je oštećen i trećina drveta je pala, a zbog neobične legende o smrti, niko od meštana ne sme da priđe i ukloni ostatke grana i drveta.

Naime, prilikom uređenja seoskog doma, pre nekoliko decenija u vreme bivše Jugoslavije, četvorica radnika kresala su grane ovog drveta zbog planiranih građevinskih radova. Nakon toga svi radnici su preminuli u saobraćajnim nesrećama.

„Ja ne bih smeo da uklanjam grane lužnjaka. Priče su priče, ali tih ljudi zaista više nema. Pod kakvim okolnostima se to dogodilo ne znam… Ne znam da li stvarno ima veze sa kresanjem grana ovog hrasta, ali ja se ne bih igrao. Narod tako priča“, kaže meštanin Dragan Milanović.

Meštani Kolara su postavili trake upozorenja oko hrasta i na obližnjem seoskom putu, međutim pale grane hrasta da sklone ne žele, već čekaju odgovore i dela nadležnih.

Inače, taj hrast je odlukom odbornika Skupštine grada proglašen zaštićenim prirodnim dobrom, i o njemu se stara novo Javno preduzeće „Uređenje i javno osvetljenje“.

Podsetimo, hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je krajem jula 2015. godine.

Hrast – verski „zapis“ na trasi autoputa Beograd – Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je „na nedostojanstven način“, rekao je tada predsednik MZ Savinac Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

„Ako je hrast trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze“, rekao je pre dve godine Nikolić.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …