Home / AKTUELNO / JEMENU PRETI PAKAO KAKAV SVET NIJE VIDEO: Zemlja na pragu najveće humanitarne katastrofe u istoriji čovečanstva..

JEMENU PRETI PAKAO KAKAV SVET NIJE VIDEO: Zemlja na pragu najveće humanitarne katastrofe u istoriji čovečanstva..

Kriza će trajati sve dok se ne završi rat, a jedini način da se izbegne humanitarna katastrofa je obustavljanje vojnih aktivnosti separatista, kao i ukidanje blokade Jemena, jer je ta zemlja na pragu najveće humanitarne katastrofe u istoriji čovečanstva.

Nove borbe izbile su danas oko vladinih zgrada u jemenskoj luci Aden, privremenoj prestonici zemlje, u koju se predsednik Abed Rabo Mansur Hadi pod podrškom sunitske arapske koalicije sa Saudijskom Arabijom na čelu sklonio pošto su šiitski pobunjenici Huti 2015. godine zauzeli glavni grad Sanu.

Britanski mediji navode da je neimenovani izvor iz jemenske vlade izjavio da će, ukoliko koalicija koju predvode Saudijci ne obuzda separatiste Južnog tranzicionog saveta (STC), koji traže otcepljenje Južnog Jemena, Hadijevi vojnici napustiti prve linije fronta na kojima ratuju sa Hutima i vratiti se u Aden.

Kako se navodi, Ujedinjeni Arapski Emirati pomažu vojno STC, snage formirane prošle godine sa ciljem obavljanja nezavisne države Južni Jemen, dok Huti imaju podršku Irana.

Sergej Serebrov sa Instituta za orijentalistiku Ruske akademije nauka za Sputnjik kaže da smo svedoci projekta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije na jugu Jemena.

„Ove zemlje od 2016. godine pokušavaju da ostvare svoje interese u Jemenu i sada imaju ozbiljna neslaganja po pitanju strategije koalicije na jugu. Dakle, nije problem u separatistima, nego pre svega u aktivnostima koalicije. Ova kriza će trajati sve dok se ne završi rat, a jedini način da se izbegne humanitarna katastrofa je obustavljanje vojnih aktivnosti koalicije, kao i ukidanje blokade Jemena, jer je ta zemlja na pragu najveće humanitarne katastrofe u istoriji čovečanstva. Ukoliko zemlje koje čine koaliciju budu nastavile po starom, ove godine nikakvo posredovanje i uspostavljanje dijaloga više neće biti potrebno, jer će biti kasno“, upozorava Serebrov.

Kako kaže, situacija u Jemenu će gurnuti celo Arabijsko poluostrvo u ambis.

„Ključnu ulogu u krizi u gradu Adenu igrala je koalicija, njene vojne operacije protiv saveza Huta i bivšeg predsednika Saleha. Inače, nakon što je Saleh ubijen, Generalni narodni kongres i Huti nastavljaju zajedno da se suprostavljaju agresiji spolja, dok na jugu Jemena Saudijska Arabija i UAE i dalje realizuju svoje projekte“, napominje Serebrov.

Prema njegovim rečima, Iran ne učestvuje u Jemenskoj krizi i tvrdnja da su Huti agenti uticaja Teherana nema nikakvo utemeljenje.

„Rat u Jemenu traje već tri godine i zasad nije pronađen nijedan dokaz da Iran materijalno pomaže Hute. Činjenica da Huti razvijaju raketni program nema veze sa ’isporukama delova‘ iz Irana, jer je teritorija Jemena blokirana otkako je počeo rat. Teritorija koja je pod kontrolom Huta graniči se isključivo sa teritorijom Saudijske Arabije, a isporuke oružja ili delova ribarskim čamcima iz Irana je nemoguća opcija jer brodovi članica koalicije blokiraju sve pristupe Jemenu“, objašnjava Serebrov.

Inače, Severni i Južni Jemen ujedinjeni su nakon građanskog rata koji je trajao od 1986. do 1990. godine, a stanovnici juga zemlje su odavno zagovarali veću autonomiju, ali i otcepljenje, žaleći se na dominaciju severa.

(Tanjug)

Check Also

KOLIKO SU POLOVNJACI POSKUPELI, I ŠTA NAS OČEKUJE POSLE NOVE GODINE

Prema mišljenju prodavaca automobila, najveći izazov na tržištu polovnjaka predstavlja njihova manja ponuda i veća …