Home / AKTUELNO / Jesenji ciklon noćas stiže u Srbiju: Pašće mnogo kiše, temperature se naglo spuštaju, evo do kada će liti…

Jesenji ciklon noćas stiže u Srbiju: Pašće mnogo kiše, temperature se naglo spuštaju, evo do kada će liti…

Hladan talas nadvio se nad ceo Balkan, a građani koji su jedva dočekali odmor nisu imali preterano sreće sa vremenom, bilo da su u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili u Grčkoj.

Oni koji su ostali u svojim mestima pitaju se kada će nam se vratiti leto, pošto ovakve temperature i vremenski uslovi nikome ne idu „na ruku“.

Česte su promene raspoloženja, premor i pospanost, koje prouzrokuje tmurno vreme. Pitali smo meteorologa Đorđa Đurića kakva je situacija sa kišom i temperaturama u narednim danima.

– U toku prethodne noći, između ponedeljka i utorka, formirao se ciklon koji će se zadržavati tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. Njegov centar je nad Jonskim morem i ka nama ide preko Grčke. Pored tog ciklona, Balkan je zahvatio i snažan oblačni sistem, tako da se u sredu u većem delu Srbije očekuje kiša, pri čemu bi u većini predela palo 10-20 litara kiše po metru kvadratnom – rekao je Đurić.

Najobilnije padavine očekuju se u centralnim, istočnim i zapadnim predelima gde bi palo i preko 30, a lokalno i više litara, što su vrlo obilne padavine u jednom danu.

– Te padavine nisu kao one kada smo imali grmljavinske nepogode i oluje, ne u tom obliku, već je u pitanju pravo jesenje vreme sa celodnevnom kišom. Što se tiče većih reka, tu nema opasnosti od poplava, ali treba biti oprezan kod manjih potočića i rečica koje prilikom velike količine padavina mogu da nabujaju – dodaje on.

Padavine nisu onog tipa koje su bile u petak prošle nedelje – kada je za sat vremena palo ukupno koliko će sada pasti za ceo dan. Ipak ta količina padavina za ceo dan je dosta obilna.

– Pored toga dolazi nam hladan vazduh sa severa, pa će temperature biti prave jesenje, ispod 20 stepeni – kaže meteorolog.

Uticaj ciklona će biti sve do subote, do tada su mogući pljuskovi sa grmljavinom, a onda će temperatura polako početi da raste.

– Iz dana u dan će biti toplije, a u nedelju se očekuje stabilizacija vremena. Već početkom sledeće sedmice nas čeka 30 stepeni – uverava nas Đurić.

Ciklon se formirao još tokom jučerašnjeg dana, pa se i danas i sutra zadržava nad Grčkom. U celoj Grčkoj su obilne padavine, ima dosta oluja, a najkritičnije je u egejskoj oblasti. U Grčkoj se tek od četvrtka očekuje stabilizacija i od petka nas i u Grčkoj čeka pravo letnje vreme.

– Ko kreće kolima na odmor, ceo put do Grčke je podložan obilnim padavinama, pa se na vozače apeluje da budu pažljivi za volanom – zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.

(J.O.Dž., Telegraf)

Check Also

„OVO JE PRIČA KOJU SVI ŽELE DA ČUJU“ Tajlandski dečaci prvi put govore pred kamerama nakon izlaska iz PEĆINE (VIDEO)

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle nedelje spaseni iz poplavljene pećine, …