Home / AKTUELNO / Jesenji ciklon noćas stiže u Srbiju: Pašće mnogo kiše, temperature se naglo spuštaju, evo do kada će liti…

Jesenji ciklon noćas stiže u Srbiju: Pašće mnogo kiše, temperature se naglo spuštaju, evo do kada će liti…

Hladan talas nadvio se nad ceo Balkan, a građani koji su jedva dočekali odmor nisu imali preterano sreće sa vremenom, bilo da su u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili u Grčkoj.

Oni koji su ostali u svojim mestima pitaju se kada će nam se vratiti leto, pošto ovakve temperature i vremenski uslovi nikome ne idu „na ruku“.

Česte su promene raspoloženja, premor i pospanost, koje prouzrokuje tmurno vreme. Pitali smo meteorologa Đorđa Đurića kakva je situacija sa kišom i temperaturama u narednim danima.

– U toku prethodne noći, između ponedeljka i utorka, formirao se ciklon koji će se zadržavati tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. Njegov centar je nad Jonskim morem i ka nama ide preko Grčke. Pored tog ciklona, Balkan je zahvatio i snažan oblačni sistem, tako da se u sredu u većem delu Srbije očekuje kiša, pri čemu bi u većini predela palo 10-20 litara kiše po metru kvadratnom – rekao je Đurić.

Najobilnije padavine očekuju se u centralnim, istočnim i zapadnim predelima gde bi palo i preko 30, a lokalno i više litara, što su vrlo obilne padavine u jednom danu.

– Te padavine nisu kao one kada smo imali grmljavinske nepogode i oluje, ne u tom obliku, već je u pitanju pravo jesenje vreme sa celodnevnom kišom. Što se tiče većih reka, tu nema opasnosti od poplava, ali treba biti oprezan kod manjih potočića i rečica koje prilikom velike količine padavina mogu da nabujaju – dodaje on.

Padavine nisu onog tipa koje su bile u petak prošle nedelje – kada je za sat vremena palo ukupno koliko će sada pasti za ceo dan. Ipak ta količina padavina za ceo dan je dosta obilna.

– Pored toga dolazi nam hladan vazduh sa severa, pa će temperature biti prave jesenje, ispod 20 stepeni – kaže meteorolog.

Uticaj ciklona će biti sve do subote, do tada su mogući pljuskovi sa grmljavinom, a onda će temperatura polako početi da raste.

– Iz dana u dan će biti toplije, a u nedelju se očekuje stabilizacija vremena. Već početkom sledeće sedmice nas čeka 30 stepeni – uverava nas Đurić.

Ciklon se formirao još tokom jučerašnjeg dana, pa se i danas i sutra zadržava nad Grčkom. U celoj Grčkoj su obilne padavine, ima dosta oluja, a najkritičnije je u egejskoj oblasti. U Grčkoj se tek od četvrtka očekuje stabilizacija i od petka nas i u Grčkoj čeka pravo letnje vreme.

– Ko kreće kolima na odmor, ceo put do Grčke je podložan obilnim padavinama, pa se na vozače apeluje da budu pažljivi za volanom – zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.

(J.O.Dž., Telegraf)

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …