Home / AKTUELNO / JOANIKIJE: BRANIĆEMO SVOJE SVETINjE KAO I NAŠI PRECI, AKO BUDE TREBALO- I SVOJIM ŽIVOTIMA

JOANIKIJE: BRANIĆEMO SVOJE SVETINjE KAO I NAŠI PRECI, AKO BUDE TREBALO- I SVOJIM ŽIVOTIMA

Spremni smo da sa vjernim narodom branimo svetinje, kao i naši preci, od otimanja i skrnavljenja, ako bude trebalo i svojim životima, poručio je vladika Joanikije.

„Mi ćemo nastaviti sa mirnim, građanskim i hrišćanskim otporom, javno i svenarodno svedočeći svoje protivljenje zlu koje vlast čini gazeći slobodu vere i osnovna verska prava. Istovremeno ćemo pokrenuti sve pravne mehanizme koji nam stoje na raspolaganju da kod domaćih i stranih institucija tražimo zaštitu imovinskih i ostalih davno stečenih prava svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Konačno, spremni smo da sa vernim narodom branimo svetinje, kao i naši preci, od otimanja i skrnavljenja, ako bude trebalo i svojim životima“.

Ovako episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije, u intervjuu za „Novosti“, odgovara na pitanja kako će formalno izgledati borba za hramove SPC u Crnoj Gori i strepi li da će sve biti završeno za stolom, bez fizičkog zauzimanja svetinja.

* Kako tumačite to što deo javnosti i političkih subjekata u Beogradu sumnjiči mitropolita Amfilohija da, u stvari, iza kulisa pravi račun sa Đukanovićem?

— Priče da mitropolit Amfilohije iza kulisa pravi račun sa Đukanovićem meni liče na mnogo puta oprobane udbaške podmetačine, ovog puta sračunate da kod našeg vernog naroda oslabe energiju koja je pokrenuta za odbranu svetinja i slobodu vere. Greh je sumnjičiti čoveka koji je celog sebe prineo na žrtvu Bogu, svojoj crkvi i svome rodu.

* Postavlja se pitanje zašto, na primer, nije bacio anatemu na Mila Đukanovića, a održao je opelo Vladi u Srbiji zbog KiM?

— Valjalo bi se, naročito u ovom trenutku, prisetiti toga koliko je mitropolit „popio“ psovki i uvreda u Crnoj Gori kao arhijerej i nosilac svetosavske i kosovske ideje dok je ovamo vaskrsavao veru, gradio i obnavljao na stotine svetinja.

Valjalo bi se prisetiti njegovih zasluga za srpski narod od Kosova do Južne Amerike i za celu Srpsku pravoslavnu crkvu, a ne da sve to zanemarimo i da ga ocenjujemo samo po njegovim povremenim, manje ili više, oštrim izjavama. Ako nam je Crkva na srcu, onda moramo uvažiti i njene časne i verne služitelje kao što je naš mitropolit. U ovom teškom momentu najmanje su nam potrebni intrige i cinični prigovori.

(izvor: Novosti)

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …