Home / AKTUELNO / JOŠ JEDAN NUKLEARNI FRONT: Amerikanci postavili raketne sisteme u Koreji, Kinezi se spremaju za rat sa SAD

JOŠ JEDAN NUKLEARNI FRONT: Amerikanci postavili raketne sisteme u Koreji, Kinezi se spremaju za rat sa SAD

rakete-amerika-pro
Šefovi komunističke partije u Pekingu su besni jer su SAD poslale svoje impresivne odbrambene (Thaad) anti-raketne sisteme za obaranje severnokorejskih raketa.

Rapoređivanje je počelo nakon što je Kim Džong Un proveo poslednjih nekoliko godina u testiranju ispaljivanja raketa dugog dometa i samo prošlog meseca je testirao još jednu nuklearnu bombu.

SAD – uplašene da bi severnokorejske rakete mogle jednog dana pogoditi njihove gradove na zapadnoj obali – su se zarekle da će zaštiti svoj prolaz na jugu.

Ali plan je razbesneo kineske vojne šefove.

Oni su duboko ogorčeni snažnim američkim vojnim prisustvom u svom dvorištu i paranoični su po pitanju toga da bi anti-raketni sistem mogao da se iskoristi za neutralisanje njihovih raketa.

Komunistička država podržava susednu Severnu Koreju, delimično jer se boji da ako država propadne, to će dovesti do haosa na njihovom pragu i povećati moć SAD-a u regionu.

Stručnjaci veruju da je rat između Kine i SAD-a već bio na pomolu, kako su se obe države naoružavale do zuba u pripremi za budući svetski obračun na Pacifiku.

Tenzije rastu kako je Peking zauzeo ostrva u Južnom kineskom moru za koja njegovi susedi insistiraju da pripadaju njima.

Američko raspoređivanje raketa u Južnu Koreju mogu samo rasplamsati tenzije.

Upečtaljivo, deo komentara za People’s Daily, zvaničnika kineske komunističke partije glasi: “Ako SAD i Južna Koreja naškode interesima strateške bezbednosti zemalja u regionu, uključujući i Kinu, onda su oni predodređeni da plate cenu za to i prime odgovarajući kontra-napad.“

“Kao i svaka druga zemlja, ni Kina ne može biti nejasna ni ravnodušna po pitanju bezbednosti koja utiče na njene osnovne interese.“

Primedbe su stigle nakon što je kineski ministar inostranih poslova Geng Sahuang pozvao SAD i Južnu Koreju da obustave planove, koji će navodno biti stacionirani na golf terenu na jugoistoku zemlje.

On je rekao: “Mi i dalje ponavljamo svoj stav da raspoređivanje Thaad raketnog sistema od strane SAD i Republike Koreje neće rešiti brige, doprineti denuklearizaciji na korejskom poluostrvu ili pomoći da se postigne mir i stabilnost.“

Geng nije pokazivao znake posustajanja, upozoravajući da će Kina preduzeti “neophodne mere radi zaštite svoje nacionalne bezbednosti.“

Webtribune.rs

Check Also

POTPUNI PREOKRET! FRANCUZI PRIPREMAJU NOVI “DEJTON” ZA KOSOVO: OVO SE NEĆE SVIDETI SRBIMA

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da momentalno …