Home / AKTUELNO / KAD SU PRIZNALI KOSOVO OTVORILI SU PANDORINU KUTIJU! Ruski ekspert objasnio zašto se Evropi desila Katalonija!

KAD SU PRIZNALI KOSOVO OTVORILI SU PANDORINU KUTIJU! Ruski ekspert objasnio zašto se Evropi desila Katalonija!

konstantin- kosacov

Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti, ocenio je predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev

Govoreći o „slučaju Katalonije“, u kojoj je u nedelju održan referendum o nezavisnosti, Kosačev je ukazao na nekoliko aspekata uz glavne zaključke koji će moći da se izvedu u budućnosti.

Pre svega, istakao je, u pitanju je međunarodni aspekt.

– Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali Kosovo, silom odvojeno povredom suvereniteta Srbije, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti. Politička ekspeditivnost uništava princip, i to je glavni zaključak – rekao je Kosačev za TASS i dodao da postoji i humanitarni aspekt.

Istovremeno je prognozirao da će Katalonija ostati posle referenduma deo Španije, ali uz širu autonomiju.

Kosačev smatra da se glasanje na referednumu ne može ignorisati, a kao razlog za optimizam vidi to što su Madrid i Barselona pokazali spremnost na dijalog.

– Zbog toga, verujem da će scenario najverovatnije biti dugi pregovori nakon kojih će Barselona ostati deo Španije, ali pod novim uslovima uz širu autonomiju – rekao je Kosačev.

Ipak, upozorio je da je taj scenario ostvariv ukoliko nijedna strana ne izazove sukob što, smatra, „nije isključeno“.

Tanjug

 

Check Also

NOVI HAOS U BELORUSIJI: PROTESTI SE PONOVO RASPLAMSALI- SPREMA SE I ONO ČEGA SE LUKAŠENKO NAJVIŠE PLAŠIO

U nedelju je istekao rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije …