Home / AKTUELNO / KEDMI OBJASNIO ŠTA ĆE SE DOGODITI U MOLDAVIJI NAKON RUSKOG ULTIMATUMA ZAPADU

KEDMI OBJASNIO ŠTA ĆE SE DOGODITI U MOLDAVIJI NAKON RUSKOG ULTIMATUMA ZAPADU

Geopolitička strategija Ruske Federacije, povezana sa ponudom uzajamnih garancija bezbednosti SAD i drugim zapadnim zemljama, može imati presudan uticaj na situaciju u Moldaviji.

Poznati izraelski vojno-politički ekspert Jakov Kedmi došao je do ovog zaključka nakon analize situacije u Kišinjevu.

Kedmi je u intervjuu za informativni portal Sputnjik na ruskom jeziku detaljno govorio o budućoj sudbini Moldavije, a takođe je objasnio kako će se za ovu zemlju ispostaviti sprovođenje ruskog ultimatuma Sjedinjenim Državama.

Jakov Kedmi je pre svega skrenuo pažnju na to da budućnost Moldavije zavisi od daljih rusko-američkih pregovora o garancijama međusobne bezbednosti, a ne od širenja NATO-a na istok.

Dakle, politička situacija u zemlji može se dramatično promeniti, pošto će prozapadni političari biti primorani da napuste svoju ideologiju, potpuno gubeći podršku SAD i Evrope.

Prema mišljenju politikologa, ultimatum Rusije NATO-u i Ukrajini, rezultiraće ozbiljnim geopolitičkim promenama za Moldaviju. Zemlja će, najverovatnije, promeniti svoju spoljnopolitičku orijentaciju, a takođe će odbiti dalju saradnju sa zemljama Zapada.

„Budućnost Moldavije direktno zavisi od sprovođenja ruskog ultimatuma Sjedinjenim Državama. Ako Rusija sprovodi svoje principe, a SAD pristanu da ispune zahteve Ruske Federacije, Moldavija nikada neće biti u NATO.

To će značiti slabljenje uticaja i SAD i EU u Kišinjevu. Novo postrojavanje snaga će takođe uticati na stanovništvo Moldavije na isključivo pozitivan način“, zaključio je Kedmi.

(Webtribune.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …