Home / AKTUELNO / KIM DžONG UN ZAPRETIO NAJMOĆNIJOJ SILI SVETA: Napašću Ameriku 15.avgusta SA ČETIRI RAKETE! (VIDEO)

KIM DžONG UN ZAPRETIO NAJMOĆNIJOJ SILI SVETA: Napašću Ameriku 15.avgusta SA ČETIRI RAKETE! (VIDEO)

Lider Severne Koreje najavio da će polovinom ovog meseca sa četiri balističke rakete gađati ostrvo Guam u Pacifiku, gde se nalazi američka vojna baza.

 kim- dzong- un

Severnokorejski lider Kim Džong Un zapretio je juče da će napasti SAD do 15. avgusta. Mediji u Pjongjangu objavili su detalje planiranog napada, prema kom će Severna Koreja sa četiri rakete pogoditi ostrvo Guam u Pacifiku, gde se nalazi američka vojna baza.

Detaljan plan
Prema navodima novinske agencije KCNA, kompletan plan za napad na Guam biće završen do sredine avgusta, nakon čega će biti prezentovan vođi komunističke zemlje Kim Džong Unu.

– Plan podrazumeva lansiranje četiri projektila srednjeg dometa „hvasong-12“, koji će preleteti nebom iznad japanskih prefektura Šimane, Hirošima i Koiči. Rakete će preleteti 3.356,7 kilometara za 1.065 sekundi pre nego što dosegnu obale Guama. Pašće između 30 i 40 kilometara od obale – naveo je komandant strateških snaga Severne Koreje general Kim Rak Gjom.

On, međutim, nije precizirao da li će udar na Guam biti izveden nuklearnom bojevom glavom, kojom je ranije pretio lider Severne Koreje.

Takođe, Kim Rak Gjom je izvrgao ruglu obećanje predsednika SAD Donalda Trampa da će se „vatrom i besom“ suprotstaviti bilo kojoj pretnji Pjongjanga, navodeći da taj njegov komentar predstavlja gomilu gluposti.
– Samo se apsolutnom silom može delovati protiv nekoga ko je izgubio razum. Naša vojna akcija biće efikasna u odvraćanju američkih mahnitih poteza na Korejskom poluostrvu – istakao je Kim Rak Gjom.

Istovremeno, više od milion severnokorejskih radnika izašlo je na ulice Pjongjanga da podrži najave o napadu na Ameriku. Okupljeni na centralnom Trgu Kim Il Sung marširali su uzvikujući slogane u slavu svog vođe Kim Džong Una i pevajući ratne pesme uz pesnice podignute uvis.

Japanće oboritirakete Koreje
Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je juče da bi njegova zemlja oborila severnokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu Guama.
– Severnokorejski napad predstavlja pretnju po Japan. U slučaju raketnog napada mogli bi da iskoristimo pravo na kolektivnu samoodbranu i aktiviramo sistem raketne odbrane i razarač „Egis“ – naveo je Onodera.

Na severnokorejske pretnje reagovao je američki sekretar odbrane Džejms Matis, zvani Besni Pas. On je naveo da je Vašington siguran u svoju vojnu dominaciju i zapretio je i Kim Džong Unu i severnokorejskom narodu uništenjem.

– Severna Koreja bi trebalo da se uzdrži od poteza koji bi doveli do rušenja njenog režima i uništenja njenog naroda – naglasio je Matis.

Plannapada na Guam
– Severna Koreja će ispaliti četiri rakete srednjeg dometa „hvasong-12“
– rakete će preleteti japanske prefekture Šimane, Hirošima i Koiči
– rakete će preleteti 3.356,7 kilometara za 1.065 sekundi (oko 17 minuta i 45 sekundi) pre nego što dosegnu obale Guama

Kao poker
Slično je reagovao i Trampov savetnik za bezbednost Sebastijan Gorka.

– Amerika nije samo supersila već i hipersila, koja će odgovoriti na svaku pretnju. Donald Tramp je bio nedvosmislen kad je rekao da će iskoristiti sve odgovarajuće mere kako bi zaštitio SAD i njene građane. Mi ne telegrafišemo naše buduće scenarije i način na koji ćemo reagovati. Ukoliko igračima za stolom pokažete svoju ruku u pokeru, izgubićete. To nije dobra ideja u kartama, a veoma je loša ideja u geopolitici – objasnio je Gorki.

Najnovije tenzije između SAD i Severne Koreje, koje bi mogle da dovedu i do nuklearnog rata, dogodile su se nakon što je proteklog vikenda Savet bezbednosti UN usvojio dosad najoštrije ekonomske sankcije protiv komunističke zemlje.

Taj potez usledio je zato što je Kim Džong Un 28. jula izveo drugu uspešnu probu interkontinentalne balističke rakete „hvasong-14“, koja može da dosegne do teritorije SAD. Kim je tada čak zapretio da će gađati Ameriku nuklearnom bombom ukoliko bude nastavila da provocira Severnu Koreju. Zbog svega toga, i Tramp je Kimu zapretio nuklearnom bombom, a u utorak je čak poslao i dva bombardera B-1B u misiju nad Korejskim poluostrvom, što je samo još više isprovociralo režim u Pjongjangu.

Hvasong-12“
– balistička raketa srednjeg dometa
– težina: 28 t
– dužina: 16 m
– domet: 3.700 km – 6.000 km
– visina leta: 2.111,5 km
– bojeva glava: konvencionalna i nuklearna
– težina bojeve glave: 650 kg

Rusija pozivna mir

Rusija je juče još jednom pozvala na smirivanje tenzija i nastavak dijaloga o rešenju severnokorejske krize.

– Moramo započeti ozbiljan politički dijalog o ovome. Nadam se da će se Vašington uzdržati od svih poteza koji bi isprovocirali drugu stranu na akcije koje bi mogle da budu opasne – rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

(Informer.rs)

Check Also

SVE OZBILJNIJE! MIGRANTI U BEOGRADU OPLJAČKALI MONAHINJE- OSTALI NADROGIRANI NASRTALI NA GRAĐANE (VIDEO)

Sinoć oko 20 časova u ulici Gavrila Principa u Beogradu, trojica migranata su napali i …