Home / AKTUELNO / KINA I EU UPOZORAVAJU: Trgovinski rat će gurnuti svet u RECESIJU..!

KINA I EU UPOZORAVAJU: Trgovinski rat će gurnuti svet u RECESIJU..!

Kina i Evropska unija su poručile danas da bi jednostrane akcije pojedinih zemalja mogle gurnuti svet u recesiju, i obećale da će se usprotiviti trgovinskom protekcionizmu, aludirajući na SAD.

Vicepremijer i vodeći ekonomski savetnik kineskog predsednika Lju He kaže da su se Kina i EU, posle današnjih razgovora u Pekingu, dogovorile da brane multilateralni trgovinski sistem, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

– Unilateralizam je u usponu i trgovinske tenzije su se pojavile u vodećim ekonomijama. Kina i EU se oštro protive trgovinskom unilateralizmu i protekcionizmu, i veruju da takve akcije mogu prouzrokovati recesiju i turbulencije u globalnoj ekonomiji – izjavio je Lju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Evropske komisije Jirkijem Katainenom.

EU je prošle nedelje uvela tarife na 3,3 milijarde dolara vredne američke proizvode, kao odgovor na američke barijere na uvoz aluminijuma i čelika iz EU.

Ministarstvo finansija SAD bi ove nedelje trebalo da predstavi nove propise za kineske investicije u tehnološkom sektoru, što će, kako ocenjuje „Blumberg“, izvršiti dodatni pritisak na Kinu.

SAD bi trebalo da od 6. jula uvedu tarife na kineski uvoz vredan 34 milijarde dolara, a Tramp je obećao da će uvesti carine na još 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …