Home / AKTUELNO / Kina odgovorila na Trampov udar i to ŽESTOKO..

Kina odgovorila na Trampov udar i to ŽESTOKO..

Kina planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

– Kina ne želi trgovinski rat, ali kineska strana nema izbora sem da se oštro suprotstavi tome, zbog kratkovidog ponašanja SAD koje će naštetiti obema stranama – objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog ministarstva, a prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara zbog, kako je saopšteno, kradje američke intelektualne svojine i tehnologije, i obećao je dodatne carine ako Peking primeni kontramere.

Tarife će se primenjivati na ukupno 1.102 proizvoda i biće podeljene u dva dela, potvrdjeno je u Beloj kući.

Prva runda tarifa će se primenjivati na uvoz 818 kineskih proizvoda vrednosti 34 milijarde dolara, počev od 6. jula, a druga runda na 284 proizvoda vrednosti 16 milijardi dolara, prenosi „Gardijan“.

U saopštenju se navodi i da će najnovije mere pogoditi kinesku robu „koja sadrži značajne industrijske tehnologije“.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je danas spisak kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 24 odsto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …