Home / AKTUELNO / Kina odgovorila na Trampov udar i to ŽESTOKO..

Kina odgovorila na Trampov udar i to ŽESTOKO..

Kina planira da uvede tarife sličnog obima i intenziteta u nastojanju da uzvrati SAD, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine samo nekoliko minuta nakon odluke SAD da uvede 25-procentnu tarifu na uvoz 50 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

– Kina ne želi trgovinski rat, ali kineska strana nema izbora sem da se oštro suprotstavi tome, zbog kratkovidog ponašanja SAD koje će naštetiti obema stranama – objavljeno je na zvaničnom sajtu kineskog ministarstva, a prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas carine od 25 odsto na uvoz kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara zbog, kako je saopšteno, kradje američke intelektualne svojine i tehnologije, i obećao je dodatne carine ako Peking primeni kontramere.

Tarife će se primenjivati na ukupno 1.102 proizvoda i biće podeljene u dva dela, potvrdjeno je u Beloj kući.

Prva runda tarifa će se primenjivati na uvoz 818 kineskih proizvoda vrednosti 34 milijarde dolara, počev od 6. jula, a druga runda na 284 proizvoda vrednosti 16 milijardi dolara, prenosi „Gardijan“.

U saopštenju se navodi i da će najnovije mere pogoditi kinesku robu „koja sadrži značajne industrijske tehnologije“.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je danas spisak kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 24 odsto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …