Home / AKTUELNO / KINA STVARA MEĐUNARODNE SUDOVE: Neće Zapad da određuje šta je pravda!

KINA STVARA MEĐUNARODNE SUDOVE: Neće Zapad da određuje šta je pravda!

Kineske vlasti nameravaju uspostaviti sudove s međunarodnom jurisdikcijom u nekoliko kineskih gradova, potvrdio je predstavnik “Vodeće grupe za sveobuhvatno produbljivanje reformi”, koja je stvorena po naredbi predsednika Si Džinpinga 2013.

Kina će ove sudove uspostaviti u tri kineska grada, a baviće se mogućima sporovima u inicijativi “Jedan pojas –Jedan put”. Od sudova će imati koristi sve zemlje koje sudeluju u kineskom mega-projektu, uz puno poštivanje njihovih pravnih sistema, izjavili su stručnjaci.

Vrhovni narodni sud Kine je odlučio da će ovi međunarodni sudovi rešavati sporove u Pekingu, Ksi’anu, glavnom gradu provincije Šaanksi i Šendženu, javile su kineske vlasti.

Sud u Ksi’anu u Severozapadnoj Kini služiće za sporove u projektu “Novog puta svile”, navodi se u priopćenju, dok će sud u Južnoj Kini u Šendženu rešavati sporove “Pomorskog puta svile”. Peking će biti sedište za konačni apelaciju u jednoj ili drugoj vrsti spora.

Sudovi će voditi parnice, arbitražu i posredovanje, pružaće pravnu podršku i rešavati sporove u vezi s inicijativama, objavio je kineski list Global Tajms.

Plan je uspostavljanje mehanizama za pravno rešavanje trgovinskih i investicijskih sporova koji bi mogli nastati iz pitanja vezanih za inicijativu “Jedan pojas – Jedan put”, a odobren je tokom drugog sastanka “Vodeće grupe za sveobuhvatno produbljivanje reformi” 19. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izvijestila je agencija Sinhua.

Mehanizam za rešavanje sporova biće stvoren na temelju sadašnjih kineskih pravosudnih, arbitražnih i posredničkih agencija, te integracijom pravnih resursa u zemlji i inostranstvu, navodi se u psaopštenju objavljenom nakon sastanka.

Članovi grupe su pozvali na jednaku zaštitu prava kineskih i inostranih stranaka kako bi se stvorilo stabilno, pošteno i transparentno poslovno okruženje koje se temelji na jasnim zakonima, javio je je Sinhua.

Sadašnji sistem rešavanja sporova bio je “složen, dugotrajan i skup”, rekao je za Global Tajms Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove sa Univerziteta Renmin u Kini.

“Primenjivali su se zakoni zapadnih zemalja i kao zajednički jezik se koristio engleski. Novi kineski međunarodni mehanizam bi bolje služio zemljama sudionicama u projektu”, rekao je Vang Jivej.

“Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sisteme, ali i društvena i kulturna nasljeđa. Kina planira izgraditi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i biće utemeljen na poštivanju svih pravnih sistema”, izjavio je Bai Ming, naučni saradnik na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju.

“Vijeće za promicanje međunarodne trgovine Kine će sarađivati s drugim međunarodnim trgovačkim organizacijama kako bi se formirala nova nevladina međunarodna organizaciju koja će se takođebaviti sporovima”, saopštio je zvaničnik iz pravnog odela Veća.

Veće će proširiti kineske arbitražne i posredničke agencije, čime će se povećati njihova verodostojnost na međunarodnoj sceni, prenosi Global Tajms.

Novi put svile

Kina će takođe poslati više sudaca i posrednika za rad u međunarodnim organizacijama, čime će kinesko pravno osoblje steći više iskustva u međunarodnim pregovorima, navodi se u izvještaju.

Ovaj korak Pekinga je bez presedana u novijoj istoriji i bez sumnje će biti protumačen kao zadiranje u nadležnost postojećih međunarodnih arbitražnih sudova sa sedištima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, čak i ako je većina tih sudova priznata od Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

No, kako je inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” kineski plan izgradnje sveobuhvatne kopnene i pomorske infrastrukture, Peking ne želi riskirati da se sporovi nepotrebno politiziraju i rešavaju na sudovima koji odluke donose, kako su i sami rekli, na temelju zapadne pravne prakse.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …