Home / AKTUELNO / KO SE I ŠTA KRIJE IZA NAJAVLJENIH ISTRAŽIVANJA NA PLANINI RUDNIK- EVO GDE TRAGOVI VODE

KO SE I ŠTA KRIJE IZA NAJAVLJENIH ISTRAŽIVANJA NA PLANINI RUDNIK- EVO GDE TRAGOVI VODE

Najavljena geološka istraživanja ruda obojenih metala na planini Rudnik uništiće životnu sredinu od LJiga ka Ostrvici, Rudnik, deo ka Majdanu i podnožje Rudnika ka Vojkovcima Jarmilovcima – upozorava predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

On je govoreći na protestu na Rudniku zbog dozvole o istraživanju koje je dalo Minisitarstvo rudarstva i energetike objasnio da je planirano iskopavanje 84 kvadratna kilometara i da je nemoguće nakon tolikog ispkopavanja stvari vratiti u pređašnje stanje.

Zanimljivo je da je nakon promene vlasti u Topoli i pada SNS u ovoj šumadijskoj opštini ministarka Zorana Mihajlović promenila odluku i izuzela Topolu na tri godine uz molbu da “ne organizuju proteste protiv nje”.

Ipak, Jovanović kaže da će istraživanja na teritoriji drugih opština ostavili posledice na ceo Rudnik pa i opštinu Topola i da to mora biti sprečeno.

– Ko će dolaziti u Topolu i Rudnik ako ovde budu površinski kopovi? – upitao je Jovanović ukazujući kakve će to posledice ostaviti na turizam.

On je ukazao na sumnjivo vlasništvo kompanije koja bi trebala da izvodi istraživanja i da tragovi vode ka egzotičnim ostrvima i Rio Tintu protiv kojeg već traju protesti u Loznici i drugim delovima Srbije.

– Dok je nas ovde nikakvih velikkih iskopavanja neće biti – upozorio je Jovanović vlast.

Organizatori protesnog skupa koji je juče održan na Rudniku sumnjaju da se iza svega krije istraživanje litijuma.

(pravda.rs)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …