Home / AKTUELNO / KOMANDANT AMERIČKE RATNE MORNARICE: Kina se već može vojno ravnopravno nositi sa SAD

KOMANDANT AMERIČKE RATNE MORNARICE: Kina se već može vojno ravnopravno nositi sa SAD

Američki vojni eksperti su procenili da je Kina tako uspešno razvila i modernizovala svoje raketne snage i svoju ratnu moranricu da je postala „dostojan konkurent Sjedinjenim Državama na Pacifiku“.

Prenoseći njihove ocene, The New York Times je objavio da su kineski ratni brodovi i podmornice i raketne jedinice toliko uznapredovali su  „već izmenili ravnotežu snaga na Pacifiku“.

Uz sopstvenu opasku da tu promenu u odnosu snaga „počinju da shvataju i u Pentagonu i u Beloj kući“ jer je do nje došlo uprkos tome što Kina još zaostaje za SAD u konstruisanju novog naoružanja.

Peking je – kako tvrde eksperti i bivši američki visoki vojni zvaničnici – „potpuno u stanju da uputi izazov vojnoj moćži SAD u Južnom Kineskom moru.

Štaviše, i komandant američke Ratne mornarice – admiral Filip Dejvidson – opisuje Kinu kao „protivnika koji može da se ravnopravno nosi sa SAD“. naročito u podmorničkom ratovanju i na planu protivbrodskih raketa.

Dejvidson čak ukazuje:

„Nema više nikakvih garancija da će Sjedinjene Države pobediti u mogućem budućem konfliktu sa Kinom“.

The New York Times je pažnju svojih sagovornika-eksperata posebno obratio na Južno Kinesko more, a oni su prvo naveli da su SAD u tom delu Pacifika suvereno gospodarile „još od Drugog svetskog“, ali da je ono sada već „akvatorija sa konkurencijom pomorske i ukupne moći“ u kojoj će kineski vojni brodovi i avioni neprekidno predstavljati izazaov za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Jedan neimenovani ekspert rekao je The New York Times da Kina čak ne mora ni da raspolaže u Južnom Kineskom moru vojnom moći dovoljnim za pobedu nad SAD. Drugim rečima: da joj je sasvim dovoljno da američko vojno prisustvo u tim strateški važnim vodama učini – preskupim.

The New York Times je u ovom kontekstu objavio:

„Mnogi eksperti su uvereni da je Peking ovaj cilj već ostvario. A stvari će narednih godina biti sve nepovoljnije po Vašington“.

Kina, naime, uveliko kompletira svoje potencijale za realizaciju strategije obuzdavanja A2/AD. Za to koristi radare, satelite i rakete. A ta strategija je u dsobroj meri usmerena  na neutralisanje vojnih prednosti koje SAD obezbeđuju nosači aviona.

U julu se saznalo da Kina radi na velikom udarnom podvodnom bespilotnom aparatu koji će raspolagati i „elementima veštačke inteligencije“.

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …