Home / AKTUELNO / KONAČNO OTKRIVENO: Istinu o osiromašenom uranijumu krili od nas, evo šta se dešavalo sa decom rođenom od 2000– 2004…

KONAČNO OTKRIVENO: Istinu o osiromašenom uranijumu krili od nas, evo šta se dešavalo sa decom rođenom od 2000– 2004…

bombardovanje

Dok se čeka formiranje nacionalne laboratorije čiji je cilj da otkrije posledice NATO bombardovanja, „Novosti“ navode da su slična istraživanja već rađena.

Taj list navodi da su do sada obavljena dva velika istraživanja, ali da ta istraživanja nisu dobila nikakav epilog. Naime, čim bi se pojavili alarmantni podaci, sve je gurnuto pod tepih, navode „Večernje novosti“.

Prema navodima lista, jedno od tih istraživanja urađeno je odmah posle NATO bombardovanja Srbije 1999.

Na VMA u Beogradu pokušalo je da se dođe do odgovora na pitanje koliko su vojnici i oficiri sa Kosova, kao i njihovi potomci izloženi riziku zbog kontakta sa osiromašenim uranijumom.

Stručnjak sa VMA je za „Novosti“ rekao da je tada formiran i praćen uzorak od oko 2.000 vojnika, a ispitivanje je obuhvatilo i njihovu decu rođenu od 2000- 2004. koja se leče i kontrolišu u sistemu Vojno-medicinske akademije. Te dece je bilo 1752.

Takođe, kao kontrola uzet je uzorak dece koja su rođena ranije, tačnije njih 1.204, rođenih u periodu od 1995. do 1999.

Kako navodi sagovornik „Novosti“, nakon pregleda medicinske dokumentacije dobijeni su alarmantni podaci.

Deca rođena za vreme NATO bombardovanja imala su učestale anomalije – endokrine i metaboličke bolesti, kao i maligne neoplazme.

Međutim, to istraživanje nije imalo nikakav epilog. Zvanično objašnjenje je bilo da broj ispitanih nije bio dovoljan za naučnu analizu, dok je nezvanično tadašnja vlast zaustavila istraživanje, navode dalje „Novosti“.

List još navodi i da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena i prilikom bombardovanja srpskih snaga tokom rata u BiH, kao i da u tom slučaju postoji povezanost između korišćenja te municije i povećanog broja maligniteta.

(Večernje Novosti)

Check Also

KAKO SU ĐOKIĆI UPALI U SMRTONOSNU ZAMKU: DŽONIĆ IH NAMAMIO OVOM PRIČOM, PA IH BRUTALNO UBIO

Osumnjičeni za teško ubistvo tročlane porodice, Goran Džonić namamio je brata od tetke Gorana Đokića …