Home / AKTUELNO / Kreće afrički udar, spremite se za pakao: Od subote počinje divljanje temperature, čeka nas 38 STEPENI!

Kreće afrički udar, spremite se za pakao: Od subote počinje divljanje temperature, čeka nas 38 STEPENI!

sunce- vrucina

U maju u Srbiji skoro da nije bilo mesta koje je imalo temperaturu od 30 stepeni, što se nije desilo skoro.

Zapravo, prvi put kada je živa u termometru prešla 30. podeok u glavnom gradu bilo je 31. maja, kada je zabeleženo 30.4 stepena. Dotle, temeprature su se kretale u rasponu od 20 do 28 stepeni, mahom.

Ali, zbog svega toga, sada nas očekuje znatno topliji jun od proseka.

“Pakao” bi trebalo da krene kroz pet dana, tačnije u subotu, kada će se temperature popeti na 30+ stepeni. Prvo će zahvatiti sever zemlje, gradove poput Subotice, Novog Sada, zatim, sledi Beograd, dok će na jugu otopljenje stići dan kasnije.

Dakle, ovo su temperature znatno iznad proseka za prvu polovinu juna. Obično 35 i više stepeni možemo da očekujemo u julu i avgustu, ali rani start leta teško da će prijati hroničnim bolesnicima.

Gore će proći sever zemlje, gde će pržiti i do 38 stepeni, dok bi na jugu bilo nešto “hladnije”, sa temperaturama do 35. podeoka.

Lokalne pljuskove sa grmljavinama i osveženja možemo očekivati do srede, kada će se uspostaviti anticiklon nad našim područjem i samim tim, temperature će početi da rastu vrlo nezgodno.

Zasad su male šanse da se ne ostvari ovako nešto, ostaje nam da se nadamo da ovako vrelo vreme neće debelo poraniti.

Prethodni put u junu ovakav toplotni udar desio se 2013. godine, ali su tada temperature nekoliko dana išle do 35 stepeni. Sada bi trebalo da bude za nijansu gore…

Imajte samo na umu da na ove temperature koje su prikazane u tabelama dodate po 2-3 stepena, jer norveški sajt YR.NO prikazuje vreme u podne, što znači da će u 14 ili 15 stepeni, temperatura biti i veća od one koje možete videti.

(Telegraf.rs)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …