Home / AKTUELNO / KRIJEMO ŠAKE, A LETI NOSIMO DUGAČKE PANTALONE: Ispovest Gorana F. koji živi sa bolešću o kojoj Srbi ne znaju ništa! (VIDEO)

KRIJEMO ŠAKE, A LETI NOSIMO DUGAČKE PANTALONE: Ispovest Gorana F. koji živi sa bolešću o kojoj Srbi ne znaju ništa! (VIDEO)

Psorijaza nije zarazna bolest, od nje se ne umire, ne preti okolini, ali je onima koji je imaju zabranjeno da budu davaoci krvi.

Psorijaza

U Srbiji trenutno ima oko 150.000 psorijatičara, retko kome od njih je pruženo adekvatno lečenje, a kao posledica bolesti najčešće se javlja – odbacivanje obolelih od okoline!

Ljudi neretko kriju svoje šake, leti nose duge pantalone, košulje zakopčavaju do grla… No, lice se ne može pokriti.

Najmlađi oboleli može imati samo dva-tri meseca, ili 2-3 godine. Bolest u nekim slučajevima pokriva i do 98% tela.

Doktori iz neznanja često kažu “to je psorijaza, biće bolje, ne brini”, a za terapiju daju kreme za opekotine. Psorijatičari, međutim, u proseku žive sedam godina kraće od zdravih osoba.

Goran Filipović od 6. godine ima psorijazu, i predsednik je udruženja “Pacijenti protiv psorijaze 3P”. Imao je sreću, da mu psorijaza nije na vidnim mestima, njegovo samopouzdanje nije nestalo i tu svoju prednost je odlučio da iskoristi na pravi način – za borbu!

– Čest je izgovor da za psorijatičare nema dovoljno novca, iako se za neke druge zapaljenske bolesti koje primaju isti lek kao i mi, godišnje izdvoji 8,6 miliona evra. Nama je neophodna biološka terapija, lečenje je skupo, mesečno je potrebno oko 20.000 dinara za terapiju – odmah u početku nas Goran upućuje na pravo stanje stvari i problema sa kojima se součavaju psorijatičari.

– Problem psorijatičara je višeslojan. Tu je prvo problem dijagnostifikovanja, pa neadekvatne terapije i naposletku diskriminacije. Neprestano smo dikriminisani u zapošljavanju. Doktori nas uzimaju zdravo za gotovo, a da ne pričam na kakve probleme sa partnerom nailaze oni, koji imaju psorijazu na polnom organu – priča Goran, a mi pomalo zatečeni saznanjem da može i tu da se javi psorijaza pitamo koja mesta su najkritičnija.

500

Foto: Telegraf

– Polni organ svakako svrbi, neprijatno je, jer partner može pomisliti da je zarazno. Na anusu, u nosu, i na licu svakako je najgore zbog estetike – kaže Goran.

Filipović dodaje i da bolest utiče na psihu obolelih, da obično padaju u depresiju, povlače se u sebe, ne razgovaraju sa okolinom, a 2-3% obolelih ima suicidne ideje ili izvrše samoubistvo.

Udruženje “Pacijenti portiv psorijaze 3P” nedavno su snimili promo spot u okviru akcije “Doskoči psorijazi” zajedno sa Ivanom Španović ne bi li skrenuli pažnju na svoj problem. Prema Borisovim rečima jako su zadovoljni reakcijama, i neizmerno zahvalni Ivani što je bez reči prihvatila da učestvuje u kampanji.

Pogledajte i najnoviji spot o borbi protiv psorijaze:

(I. Lazić)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …