Home / AKTUELNO / KRIM PRED RATOM: Ukrajina šalje avione i tenkove, Putin sprema žestok odgovor!

KRIM PRED RATOM: Ukrajina šalje avione i tenkove, Putin sprema žestok odgovor!

Nakon što je predsednik Ukrajine naredio postavljanje vojske te zemlje blizu Krima, kao i u Donbasu, usledio je oštar odgovor Rusije.
rat- putin- rusija- vojska
Najpre je najavljeno moguće prekidanje diplomatskih odnosa dve zemlje, a zatim je Putin naredio postavljanje protivvazdušne odbrane na Krimu, kao i vojne vežbe na jugu Rusije.

„Protivvazdušni raketni puk 4. Armije Vazdušno-kosmičkih snaga i protivvazdušne odbrane na Krimu dobio je PVO sistem S-400 ‘Trijumf’. Radi povećanja profesionalizma i praktične obuke oficirskog kadra u bazi Školskog centra Protivvazdušnog raketnog puka 4. Armije Vazdušno-kosmičkih snaga u Čenjingradskoj oblasti izvedena je preobuka borbenih jedinica za rad na novim obrascima protivvazdušnog raketnog naoružanja. Puk na poligonu Kapustin jar je dobio vojnu i specijalnu tehniku PVO S-400“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Kako se navodi, na poligonu Kapustin jar je uspešno izvedeno borbeno gađanje. Prema podacima pres-službe, nakon obuke i premeštanja modernizovane opreme puk će učestvovati na vojnim vežbama „Kavkaz 2016“.

Vojska SAD je od Rusije zatražila da dopusti posmatračima, uključujući zapadne novinare, da prisustvuju predstojećim ruskim vojnim vežbama.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za gomilanje vojske nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za pripremanje terorističkog napada na Krimu.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u sredu Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju da izazove novi sukob i destabilizuje Krim, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Putinova reakcija došla je nakon što je ruska obaveštajna služba FSB juče objavila da su „teroristi koje podržava zvanični Kijev pokušali da izazovu simultane napade na Krimu.

Kosačov: Kijev nema bezuslovnu podršku Zapada

Zapad je obeshrabren poslednjim akcijama Kijeva i nije spreman da tako bezuslovno podržava ukrajinske vlasti, kao pre, izjavio je šef komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov, komentarišući telefonski razgovor potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i ukrajinskog lidera Petra Porošenka.

Bajden je na kraju telefonskog razgovora sa Porošenkom pozvao Kijev da izbegava eskalaciju napetosti sa Rusijom. SAD su pozvale rusku stranu da isto to uradi.

„Sinoćni telefonski razgovori Bajdena sa Porošenkom i Mogerinijeve sa Klimkinom o Krimu — mada i ne baš jasni, ipak su znaci da je Zapad obeshrabren poslednjim avanturama Kijeva i da nije spreman da ga podržava kao pre“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Formulaciju SAD da „sve strane treba da omoguće deeskalaciju napetosti“ Kosačov je nazvao korakom napred u poređenju sa ranijim „mi smo na vašoj strani, za sve je kriva Rusija“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …