Home / AKTUELNO / KRIZA U AUSTRIJI SE NASTAVLJA: Svi ministri iz Štraheove stranke podneli ostavke..

KRIZA U AUSTRIJI SE NASTAVLJA: Svi ministri iz Štraheove stranke podneli ostavke..

Nakon večerašnje najave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, Slobodarska partija (FPO), kojo pripada ministar, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurc bude smenio Kikla svi ministri iz FPO podneti ostavku, to je večeras potvrđeno iz stranke.

Ta odluka doneta je na sednici Predsedništva stranke, održanoj u popodnevnim satima.

Novi lider FPO Norbert Hofer rekao je da će se iz vlade povući on sa mesta ministra infrastrukture i saobraćaj, šefica diplomatije Karin Knajsel, ministar odbrane Mario Kunasek, ministarka za socijalna pitanja Beate Hartinger-Klajn, državni sekretar Hubert Fuks.

Istovremeno je ukazao da će članovi FPO obezbediti urednu primopredaju vlasti.

Austrijski kancelar Kurc je već najavio da će članove vlade iz FPO zameniti ekspertima ili visokim državnim službenicima, koji će predvoditi te resore do prevremenih izbora.

Kikl uzvraća udarac

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl uzvratio je, nakon najave kancelara Sebastijana Kurca da će predložiti njegovo razrešenje, da će podneti zahtev za da se šefu austrijske vlade izglasa nepoverenje u parlamentu.

„Razum vam kaže da je relativno teško od nekog zahtevati poverenje ako je on upravo rekao da u vas nema poverenje“, kazao je Kikl agenciji APA.

On je rekao i da nema razumevanje za argumente Kurca za njegovo razrešenje.

Naime, Kurc je kazao da Kikl ne može da bude na čelu Minsitarstva unutrašnjih poslova koje treba da sprovede istragu u vezi mogućeg ilegalnog finansiranja Slobodarske partije (FPO) čiji je član, a čiji je generalni sekretar bio.

Kikl, međutim, tvrdi da kao generalni sekretar nije imao nikakve veze sa finansijama stranke, a ne prihvata ni argumentaciju da bi i drugi „slobodarci“, ako bi se našli na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, mogli da ugroze istragu.

Check Also

JAPANSKI LEK KOJI SRBIJA DOBIJA ZA KORONU- UPUTSTVO ZVUČI ZASTRAŠUJUĆE

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek “haifukang”, a jedino …