Home / AKTUELNO / KUVA SE NA ARKTIKU: Rusi šalju superosonične bombardere..

KUVA SE NA ARKTIKU: Rusi šalju superosonične bombardere..

Ruska vojska planira da u ovoj godini na Arktik pošalje supersonične bombardere Tu-160, kako bi zaštitila svoje interese.

Istraživački centar Kongresa SAD nedavno je upozorio, podseća Sputnjik, da bi arktički region mogao da se pretvori u novu zonu vojne napetosti i konkurencije, zbog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve. U dokumentu, u koji je RT imao uvid, izražena je zabrinutost zbog jačanja pozicije Rusije na Arktiku.

Prema najnovojim izveštajima, Rusija će pojačati odbranu Arktičkog regiona uz pomoć supersoničnih nosača raketa Tu-160, izjavio je komandant avijacije dalekog dometa vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Kobilaš.

– Ove godine planiramo i da letimo nad Anadirom – najistočnijem gradu u Rusiji. Arktik za nas ima strateški značaj, upravo iz tog razloga formiramo nove avio-baze i aerodrome koji bi nam omogućili da osiguravamo bezbednost zemlje i akvatorija – rekao je on.

Međutim, slične namere ima i Amerika. Izveštaj američkog Kongresa navodi da SAD ima potrebu da proširi prisustvo američkih Oružanih snaga radi „zaštite interesa u regionu“ – što bi konkretno značilo da Pentagon namerava da narednih godina poveća broj vojnika koji su obučeni u arktičkim uslovima.

U dokumentu se dodaje i da Arktik, zbog ubrzanog otapanja leda u regionu, postaje sve značajniji za Pentagon, jer to „otvara velike mogućnosti za američku flotu“. Sada na Arktiku SAD uglavnom koriste podmornice zbog gustog ledenog pokrivača, a zbog otapanja bi bilo omogućeno i korišćenje površinskih brodova, uključujući i onih za prebacivanje vojske.

Autori dokumenta ukazuju i da je taj region ranije bio „arena vojnog rivalstva“ između Sovjetskog saveza i SAD, gde su države razmeštale nuklearne podmornice i avijaciju, ali da je raspadom SSSR-a Arktik za Pentagon izgubio nekadašnji značaj. Međutim, posle „povratka Rusije“ u region, Vašington je rešio da tamo ojača svoje pozicije.

Takođe, i Kanada i zemlje Severne Evrope već povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu ili će ga povećati. I u vezi sa tim, naglašeno je da je širenje prisustva američkih Oružanih snaga na Arktiku važan pravac za Pentagon.

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …