Home / AKTUELNO / LAVROV ZAPANjIO PLANETU: Rekli smo im šta smeju da gađaju u Siriji, inače bismo im potopili sve brodove!

LAVROV ZAPANjIO PLANETU: Rekli smo im šta smeju da gađaju u Siriji, inače bismo im potopili sve brodove!

Moskva je pre napada SAD na Siriju povukla „crvene linije“ i rekla šta nikako ne smeju da gađaju, što su oni ispoštovali. U suprotnom bi Rusija oborila njihove rakete i potopila im brodove, tvrdi šef ruske diplomatije.

Američki predsednik Donald Tramp bio bi lud da je napao ruske položaje u Siriji, kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je u petak u intervjuu Sputnjiku naveo da je Moskva pre napada koalicije SAD na Siriju prošle subote povukla „crvene linije“, saopštivši šta nikako ne smeju da gađaju, što su oni i ispoštovali. U suprotnom, kako Lavrov ističe, Rusija ne samo da bi oborila zapadne rakete, već bi potopila i njihove brodove.

Šef ruske diplomatije otkrio je da je načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Vasiljevič Gerasimov pre napada SAD, Britanije i Francuske na Siriju poručio da će svaka vojna akcija koja naudi ruskoj vojsci izazvati žestok odgovor.

Ne samo da bi legitimne mete bile njihove rakete, već i njihovi ratni brodovi i podmornice. To je trojnoj koaliciji eksplicitno rečeno pre nego što je napala. Kontakt je napravljen na najvišem vojnom nivou. Informisani su šta su „crvene linije“, uključujući i geografske „crvene linije“ na zemlji. U svakom slučaju, te „crvene linije“ u napadu nisu pređene – naveo je Lavrov.

On je dodao da nisu tačne američke tvrdnje da su sve 103 rakete, koje su ispalili, pogodile metu.

– Naš generalštab ima jasnu sliku, gledali smo sve u realnom vremenu. Spremni smo da pružimo dokaze da je Sirija ruskim sistemima protivvazdušne odbrane oborila 71 od 103 rakete i vrlo brzo će ih naša vojska objaviti. Ako neko tvrdi da su sva 103 projektila pogodila ciljeve u Siriji, trebalo bi da prezentuju te dokaze – istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusiju nakon zapadnog napada na Siriju ništa više ne sprečava da Damasku isporuči moćni raketni sistem S-300.

– Više nemamo nikakvu moralnu obavezu. Pre nekih deset godina, na zahtev naših partnera, obećali smo da nećemo Siriji isporučiti S-300. Tada smo njihov argument, da bi to dovelo do destabilizacije, uzeli u obzir, iako je u pitanju isključivo odbrambeni sistem. Poštovali smo njihov zahtev, međutim, sada to više nema smisla. Ne moramo da poštujemo ništa – rekao je šef ruske diplomatije.

Kad je reč o tome da svet nikad nije bio bliži direktnom vojnom sukobu između Rusije i SAD, Lavrov se nada da do toga neće doći.

Mislim da američki vojni zvaničnici, uključujući sekretara odbrane Džejmsa „Besnog Psa“ Matisa, razumeju da ni u ludilu nije prihvatljiva akcija koja bi mogla da isprovocira direktan vojni sukob između Rusije i SAD. Jasno je da vojni zvaničnici to razumeju bolje nego mnogi drugi. Kad političari i lider SAD podstiču sukob i insistiraju na konfrontaciji, ne ponašaju se odgovorno. Oni tako pokušavaju da postignu svoje unutarpolitičke ciljeve. U Americi se rusofobija, kao što znamo, koristi za postizanje nacionalnog jedinstva – istakao je Lavrov.

Ipak, on smatra da ni ruska ni američka vojska, ni ruski predsednik Vladimir Putin, ni lider SAD Donald Tramp neće dozvoliti direktan sukob.

– Oni su, na kraju, lideri koje je izabrao njihov narod i odgovorni su za mir tih naroda – zaključio je šef ruske diplomatije.

(Informer)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …