Home / AKTUELNO / LAVROVA NIKO NIJE VIDEO OVAKVOG – KONKRETNO UPOZORENJE AMERICI: Da li ste spremni za milion mrtvih?

LAVROVA NIKO NIJE VIDEO OVAKVOG – KONKRETNO UPOZORENJE AMERICI: Da li ste spremni za milion mrtvih?

Rusija smatra neprihvatljivom američku militarizaciju azijskog regiona pod izgovorom suprotstavljanja pretnjama Severne Koreje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa japanskim kolegom Taroom Konom.

lavrov

– Skrenuli smo pažnju partnerima i na neprihvatljivost pokušaja neizmernog nagomilavanja ovog regiona oružjem, vojnom tehnikom i uopšte militarizacijom ovog regiona pod izgovorom suprotstavljanja nuklearnoj pretnji Severne Koreje. Mi smatramo da su mere koje u regionu preduzimaju Sjedinjene Američke Države sa svojim saveznicima apsolutno nesrazmerne onome što je potrebno da se uradi, rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je Rusija zabrinuta zbog američkih planova za raspoređivanje elemenata protivraketne odbrane u azijskom regionu i da to ne doprinosi bezbednosti.

– Posebno zabrinjavaju planovi Sjedinjenih Američkih Država, koji se već aktivno realizuju u praksi u razmeštanju elemenata globalnog sistema američke protivraketne odbrane u ovom regionu. Takođe su (ti planovi) privukli pažnju na izuzetno negativan uticaj tih akcija na bezbednost u Azijsko-pacifičkom regionu, rekao je Lavrov.

– Izražavamo veoma duboku zabrinutost zbog činjenice da Japan i Južna Koreja postaju teritorije na kojoj se postavljaju elementi američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, koji se u ovom regionu raspoređuje pod izgovorom „severnokorejske pretnje“. U Evropi se ovo dešava pod izgovorom „iranske pretnje“. U stvari, ako pogledate kartu, ovaj američki PRO sistem na čudesan način okružuje Rusiju i Kinu, naglasio je Lavrov.

– Znajući Amerikance, ozbiljno sumnjamo da će se oni složiti da nekom predaju kontrolu nad bilo kojim elementom ovog globalnog sistema protivraketne odbrane, dodao je ruski ministar.

Komentarišući situaciju na Korejskom poluostrvu, ruski ministar je dodao da Rusija ne prihvata rakete i nuklearne avanture Severne Koreje i zajedno sa Kinom insistira na implementaciji rezolucija UN.

– Ubeđeni smo da je jačanje bezbednosti u regionu neophodno ne putem povećanja saradnje u okviru zatvorenih vojno-političkih blokova, već na transparentnoj, inkluzivnoj, regionalnoj osnovi, dijalogom koji je pokrenut u okviru istočnoazijskih samita o bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

Lavrov je napomenuo da Vašington provocira Pjongjang, uprkos činjenici da Severna Koreja u poslednjih dva meseca nije sprovela nikakve raketne ili nuklearne probe.

– Veoma je uznemirujuće što tokom protekla dva meseca, kada Severna Koreja nije izvela nikakve probe ni lansiranja raketa, Vašingtonu kao da zbog toga nije bilo drago i pokušao je da učini nešto što bi iritiralo i isprovociralo Pjongjang, naglasio je on.

Ministar je naveo da svaki vojni sukob sa Severnom Korejom može da dovede do milionskih žrtava već prvog dana.

– Svi vodeći stručnjaci priznaju da će svaki vojni scenario imati katastrofalne posledice. A već prvog dana mogućeg oružanog sukoba biće na stotine hiljada, ako ne i više miliona žrtava, dodao je Lavrov.

– Sredinom oktobra održane su nenajavljene, vanredne vojne vežbe (američke mornarice i Južne Koreje), nedavno je objavljen novi spisak antisevernokorejskih sankcija. Kao da čekaju da (diplomatski napori) ponovo propadnu i da se tada, napokon, pozabave vojnim opcijama, rekao je ruski ministar.

Lavrov je precizirao da je američko rukovodstvo više puta izjavilo da se na stolu nalaze sve varijante rešavanja sukoba na Korejskom poluostrvu, uključujući i vojnu.

– Mi smo, naravno, skrenuli pažnju na činjenicu da je japanski premijer Šinzo Abe na sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom početkom novembra rekao da će on u potpunosti podržati američki stav, naglasio je ruski ministar.

Rusija se nada da će na kraju biti moguće da se izađe iz spirale konfrontacije i pronađe put obnavljanja pregovaračkog procesa o Severnoj Koreji, rekao je šef ruske diplomatije.

– Spremni smo da za to učinimo sve što je potrebno, dodao je Lavrov.

Sa svoje strane, japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono izjavio je da Japan nikada nije imao za cilj vojno svrgavanje režima u drugim zemljama, uključujući i Severnu Koreju.

– Japan nikada nije imao za cilj vojno svrgavanje režima u drugim zemljama, ali smatramo potrebnim da se iskoriste sve moguće metode i načini i maksimalno povećati pritisak na Severnu Koreju, zaustaviti njen program nuklearnog razvoja i lansiranja raketa, rekao je Kono na konferenciji za medije.

Japanski ministar je istakao da „Japan pozdravlja stav SAD prema kome će Sjedinjene Američke Države, da bi zaštitile Južnu Koreju i Japan, iskoristiti sva moguća sredstva odvraćanja“.

Ministar je istakao veliku ulogu Rusije u kontekstu severnokorejskog problema, s obzirom da je Rusija članica Saveta bezbednosti UN i učesnica multilateralnih razgovora o Severnoj Koreji. „Smatram da je neophodno nastaviti blisku saradnju sa Rusijom“, naglasio je Kono.

Na snimku ispod možete pogledati celi konferenciju za novinare Sergeja Lavrova i Taroa Konoa:

(rs.sputniknews.com)

Check Also

GORI PARIZ- DEMONSTRANTI ZAPALILI I CENTRALNU BANKU FRANCUSKE (VIDEO)

Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata koji su se okupili u Parizu zbog donošenja …