Home / AKTUELNO / LE PEN: Ako pobedim, prvo što ću uraditi je ovo…

LE PEN: Ako pobedim, prvo što ću uraditi je ovo…

Marin Le Pen

Ona kaže da bi odmah pokrenula pregovore o reformama EU koje bi omogućile Francuskoj da povrati nacionalni suverenitet.

Kako je precizirala, pregovori sa UN obuhvatili bi odbacivanje evra i povraćaj kontrole Francuske nad svojim granicama, kao i mogućnost da njena zemlja sama odlučuje o svom zakonodavstvu.

Ti pregovori bi, prema njenim rečima, mogli da traju od šest do osam meseci, nakon čega bi Francuska održala referendum o svom članstvu u Uniji.

Ukoliko bude zadovoljna ishodom pregovora sa EU, kaže Le Pen, ona bi preporučila Francuzima da glasaju za ostanak u tom bloku, dok bi u suprotnom pozvala glasače da podrže izlazak zemlje iz Unije, sledeći primer Britanije posle istovetnog referenduma održanog prošlog leta.

Liderka krajnje desnice je navela i da bi njeno prvo putovanje u inostranstvo bilo u Brisel, sedište EU, gde bi obavestila lidere država članica Unije o namerama Francuske.

Evropska komisija, međutim, ne bi bila dobrodošla na tom sastanku,, napomenula je Le Pen.

Upitana šta bi rekla nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na prvom sastanku s njom, Le Pen kaže da bi joj rekla: „Francuska će se od sada boriti za interese Francuske“.

Kandidatkinja Nacionalnog fronta je, u intervjuu britanskoj agenciji pet dana uoči odlučujućeg glasanja za predsednika Francuske, ponovila da želi da Francusku izvuče iz evrozone i izrazila nadu da će Francuzi u džepovima za dve godine imati nacionalnu valutu.

Le Pen smatra da evro nepotrebno opterećuje francusku ekonomiju i smatra da bi nova nacionalna valuta bolje štitila ušteđevinu francuskog naroda, a sadašnju francusku vladu je optužila da „plaši“ glasače nagovarajući ih da misle drugačije.

„Ubeđena sam da neće biti bankarske krize“, istakla je Le Pen, odgovarajući na pitanje da li bi francuski pregovori o napuštanju EU mogli da izazovu gužve u francuskim bankama.

Na pitanje da li bi uvela kontrolu odliva kapitala ukoliko štediše ipak nagrnu u banke da povuku svoj novac, ona kaže da bi „takvo rešenje moglo da se zamisli na par dana, ali se to ipak neće dogoditi“.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …