Home / AKTUELNO / LJAJIĆ: IDEMO KA RADIKALIZACIJI ODNOSA SA PRIŠTINOM

LJAJIĆ: IDEMO KA RADIKALIZACIJI ODNOSA SA PRIŠTINOM

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je, komentarišući najave novih mera Prištine, da umesto da idemo ka smirivanju, mi idemo ka daljoj radikalizaciji odnosa i da je „lopta sada u dvorištu Prištine i Evropske unije i Brisel mora tu agoniju da prekine”.

„Cilj svih ovih mera je politički, a nije trgovinske ili ekonomske prirode. Cilj je da se stavi tačka na dijalog, da se skrene pažnja sa drugih tema, pre svega sa neuspeha u međunarodnoj politici, jer činjenica je da Kosovo nije primljeno u međunarodne organizacije”, rekao je Ljajić u Muzeju Jugoslavije.

Cilj Prištine je, kako je naglasio Ljajić, da poboljša svoje pregovaračke pozicije u budućnosti.

„U Prištini ne postoji ni minimum volje, čak ni razmišljanja da se nešto promeni. Umesto da idemo ka smirivanju, mi idemo ka daljoj radikalizaciji i najava novih mera je upravo ta radikalizacija”, rekao je Ljajić povodom najava Prištine da će ukinuti dinar, zabraniti srpske tablice i zabraniti ministrima Srbije da dolaze na Kosovo.

„Ovo je matrica koju smo imali priliku da vidimo i ranije, da moramo da stvorimo veći problem da bi bili deo rešenja. Mi u ovom trenutku imamo prekid trgovine. Radi se o simboličnom plasmanu robe iz centralne Srbije prema Kosovu”, rekao je Ljajić i dodao da je ta razmena na mesečnom nivou bila 40-tak miliona evra, a sada je skoro ravna nuli.

Ljajić je rekao da će dodatni problem stvoriti Zakon o zaštiti potrošača koji treba da stupi na snagu 26. decembra na Kosovu, a koji trgovce obavezuje da pored cena, na proizvodu bude istaknuta i zastavica zemlje porekla tog proizvoda.

„Oni to objašnjavaju zaštitom domaće proizvodnje, a o kakvoj se zaštiti radi kada Kosovo ne može da zadovolji svoje potrebe iz vlastite proizvodnje, kada je im je spoljnortrgovinski deficit ogroman – svega 380 miliona izvoza i 2,8 milijardi uvoza roba?

Ovde se radi o tome da se dijalog potpuno prekine i da se započne na novim osnovama”, podvukao je Ljajić, prenosi Tanjug.

Check Also

KOMAZEC DONEO DOKAZE: EVO KOLIKO JE VUČIĆ ZADUŽIO SRBIJU- SLEDE MASOVNI OTKAZI! (VIDEO)

Gost emisije „Intervju”, u produkciji medijske kuće „Centar” bio je akademik, profesor i doktor ekonomskih …