Home / AKTUELNO / LONDON POKRENUO HAJKU PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA! Britanija objavila rat Putinu

LONDON POKRENUO HAJKU PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA! Britanija objavila rat Putinu

Prema navodima britanskih medija, nadležni proveravaju poreklo novca 100 bogataša, među kojima je najveći broj Rusa. Među njima su Roman Abramovič, Oleg Deripaska, Andrej Jakunjin, Igor Šuvalov i Jelsina Kairova.

– Policiji su data nova ovlašćenja da može da pokrene postupak pred sudom protiv svakog za koga sumnja da je povezan sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Nakon toga sud zahteva od osumnjičenih da dokažu kako su stekli imovinu u Britaniji. Ukoliko ne mogu da dokažu poreklo novca, imovina će im biti oduzeta – navode britanski mediji.

Kako dodaju, pravila su pooštrena jer vlasti sumnjaju da bogataši godinama u Britaniji peru novac.

– Konkretno sumnjamo da pojedini ruski oligarsi u Britaniji ulažu nelegalno stečene pare Kremlja i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Mislimo da Kremlj koristi svoje bogataše koji žive u Londonu – naveo je izvor blizak britanskoj vladi.

Lider liberaldemokrata sir Vins Kejbl je za britanske medije naveo primer Igora Šuvalova, bivšeg prvog potpredsednika ruske vlade, koji ima stan u Vajtholu, plaćen 11,4 miliona funti 2014.

– Dok je još bio na funkciji 2014, prijavio je da mu je godišnja plata 112.000 funti – rekao je Kejbl.

Državni tužilac Džefri Koks kaže da su u toku provere imovinskog stanja velikog broja pojedinaca i da će oni u narednom periodu dobiti poziv da objasne poreklo novca.

To je potvrdila i kancelarija premijerke Tereze Mej, koja je dodala da će stati na put svima koji se neprijateljski ponašaju prema Britaniji.

U međuvremenu, od marta, kad su Skripaljevi otrovani, do sada, ruski oligarsi u Britaniji su pod konstantnim pritiskom. Policija im pretresa avione prilikom privatnih letova, čak im ulazi i u kuće.

Nekima od njih, poput Romana Abramoviča, uskraćena je viza posle 15 godina života u Britaniji.

On je tamo boravio na osnovu investitorske vize, koju dobija svako ko uloži više od dva miliona funti u Britaniji. Ambramovič je 2003. kupio fudbalski klub Čelsi za 60 miliona funti i u njega je dosad uložio više od milijardu.

Takođe, u predgrađu Londona Kensingtonu 2009. kupio je vilu čija je vrednost danas najmanje 125 miliona funti. Uprkos svemu tome, njemu nije produžena boravišna dozvola, te je on u maju uzeo izraelsko državljanstvo kako bi mogao da putuje bez vize u Britaniju.

Progon Rusa

Inače, najava hajke protiv ruskih oligarha dogodila se nakon što je Britanija u sredu objavila fotografije dvojice muškaraca navodno odgovornih za trovanje Skripaljevih – Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova. Iako britanski zvaničnici veruju da su im to lažna imena, oni tvrde da su u pitanju agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU i da su delovali prema nalogu Kremlja. Rusija je ponovo negirala umešanost u slučaj Skripalj, ali je zvanični London rešio, ipak, da udari na Putina.

– Najava o plenidbi imovine ruskim tajkunima u Britaniji je u stvari pritisak na Putina. U pitanju je progon ruskih državljana – smatraju analitičari.

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …